1 milliard IoT-enheter i midten av 2019

I følge en ny forskningsrapport fra IoT-analytikerselskapet Berg Insight, vil antall enheter som administreres på kommersielle plattformer vokse til en samlet årlig vekstrate (CAGR) på 32,6 prosent fra 770 millioner i 2018 til 3,15 milliarder innen 2023.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Dette utgjorde om lag 63 prosent av den totale installerte basen av cellulære IoT-enheter i 2018. Mobiloperatører bruker administrerte plattformer (connectivity management platforms - CMP) for å tilrettelegge levering av IoT-tilkoblingstjenester og tilbyr selvbetjente administrasjonsløsninger til bedriftskunder.

Bruken av tredjepartsplattformer har økt særlig de siste årene, selv om mange mobiloperatører fremdeles bruker skreddersydde eller egenutviklede løsninger for å betjene hele eller deler av IoT-driften. En rekke ledende mobiloperatører som Vodafone, Deutsche Telekom, Verizon og Telefónica fortsetter å investere i utvikling av egne plattformer for å skille seg fra konkurrentene. IoT administrerte tjenesteleverandører utgjør en tredje kategori av aktører som vanligvis tilbyr komplette IoT administrasjonsplattformer ved siden av tilkoblingsmuligheter og noen ganger også andre verdiøkende tjenester som er rettet mot bestemte segmenter. En sentral differensierer for IoT administrerte tjenesteleverandører er muligheten til å samle flere nettverk på plattformene sine og dermed gi overlegen områdedekning og oppkobling med flere typer teknologi.

Huawei er den ledende IoT CMP-leverandøren med nære bånd til de innenlandske mobiloperatørene China Mobile og China Telecom og administrerte mer enn 600 millioner IoT-SIM’er i midten av 2019. Whale Cloud, tidligere kjent som ZTEsoft og delvis eid av Alibaba Group siden 2018, er den nest største i det kinesiske markedet og leverte 106 millioner IoT-SIM’er.

Cisco er den største kommersielle CMP-leverandøren utenfor Kina med 130 millioner tilkoblinger, fulgt av Vodafone og Ericsson. Vodafone er den eneste mobilnettoperatøren som lisensierer sin plattform til tredjeparts tjenesteleverandører.

– IoT administrerte tjenesteleverandører spiller en nøkkelrolle i økosystemet i vestlige markeder, der de utgjør rundt 10–15 prosent av IoT-abonnementer, sier Fredrik Stålbrand, senioranalytiker, Berg Insight.

Aeris og KORE befester sine posisjoner som ledende aktører i Nord-Amerika, med henholdsvis 14 millioner og 11 millioner forbindelser. I Europa har Wireless Logic nær 4 millioner IoT-abonnenter og utvider systematisk sin regionale tilstedeværelse gjennom en kombinasjon av strategiske anskaffelser og organisk vekst. Cubic Telecom, Sierra Wireless, Arm, BICS og Transatel har alle rundt 2–3 millioner IoT-abonnenter hver. IoT-administrerte tjenesteleverandører som EMnify og Eseye er i forkant med å integrere global IoT-tilkobling til cellulære nettverk med skyplattformer, slik at kunder sømløst kan integrere IoT-tilkoblingssystemer i sine IoT-løsninger bygd på offentlig skyinfrastruktur.

Ulike aktører i IoT CMP-markedet gjenspeiler det økende mangfoldet av tilgjengelige IoT-tilbud.

– Virksomheter må revurdere deres tilkoblingsbehov og ta mer gjennomtenkte beslutninger om tjenestelevering, dekning, sikkerhet og priser etter hvert som IoT-prosjektene utvikler seg til neste nivå, avsluttet Stålbrand.

Powered by Labrador CMS