Sikret seg 25 EU Horizon 2020-millioner - Elektronikknett
MyWo-TouchNetix
Grunderne Vegard Wollan og Gaute Mykebust i MyWo AS kan glede seg over 25 friske EU-millioner for videreutvikling og produksjon av aXiom-familien. Foto: Einar Karlsen/Elektronikk.

Sikret seg 25 EU Horizon 2020-millioner

I skarp konkurranse med europeiske små- og mellomstore innovasjonsbedrifter, har trondheimsbedriften MyWo AS mottatt 2,46 millioner euro, tilsvarende ca 25 millioner kroner.

Horizon 2020 Small and Medium sized Enterprises Instrument grant er et Europa 2020-flaggskipsinitiativ som tar sikte på å sikre Europas globale konkurransekraft gjennom banebrytende innovasjon i SMB’er med et potensielt globalt markedspotensial. Tildelingen gis gjennom en krevende konkurranse, og det er bare noen få prosent av søknandene som går igjennom. Valgene gjøres ved en omfattende totrinnsevaluering av flere paneler av teknologi- og forretningseksperter.

MyWos vinnerforslag har tittelen «HMI4Auto». Prosjektets mål er å bringe MyWos aXiom-brikkefamilie til markedet og å industrialisere produktene til volumproduksjon og oppskalering. aXiom har en teknologi som lover rundt hundre ganger bedre ytelse i berøringsbaserte menneske-maskin-grensesnitt (HMI; Human Machine Interface). Markedene de retter seg mot er bilindustri og industri generelt.

MyWo ble etablert av tidligere Atmel-ledere Gaute Myklebust og Vegard Wollan i 2016. Selskapet spesialiserer seg på høytytende sensorelektronikk for HMI og lanserer nå brikkefamilien aXiom. MyWo har åtte ansatte med kontorer i Sluppen i Trondheim, og samarbeider med TouchNetix Ltd. i Storbritannia - et selskap som er ekspert i berøringsteknologisystemer.

Utgangspunktet for teknologien er at det årlig dør 25.000 mennesker på europeiske veier, og distraksjoner er ansvarlig for rundt 15 prosent av bilulykkene. Samtidig er berøringsskjermer standard brukergrensesnittet i alle nye biler. For å hindre distraksjon for bilføreren kreves en ny tilnærming til berøringsskjermenen. Sjåføren bør betjene HMI med så lite som mulig direkte øyekontakt, mens han holder oppmerksomheten på veien.

MyWo AS har mottatt støtte fra Innovasjon Norge, Adolf Øiens Etablererstipend og Forskningsrådet, og samarbeider med NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

Les også vår reportasje Mer halvledersuksess i Trøndelag i Elektronikk nr 11/2018

Kommentarer