Hansken på høyre hånd gjør det mulig for Moina Tamuly å styre dronen kun ved enkle håndbevegelser. Teknologien har Ntention selv utviklet. Foto: Mars Institute/ Seti Institute

Norsk sensorhanske til Månen?

NASA-partner tester norsk sensorhanske, og nå kan det være muligheter for at den kan tas i bruk på Månen og Mars.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

NASA-støttede Haughton-Mars Project kunngjorde i denne uken den vellykkede testingen av det norske konseptet "astronaut smart glove" for fremtidig menneskelig utforskning av Månen, Mars og romlegemer.

Det norske selskapet Ntention har utviklet den smarte sensorhansken som gjør at astronauter trådløst kan betjene roboter, droner og andre maskiner - via enkle håndbevegelser. Ved hjelp av avansert programvare, har hansken lært seg kroppsspråk og kan utøve ulike handlinger basert på brukerens bevegelser. Altså- vipper du hånda til venstre vil dronen svinge til venstre. Klyper du sammen hånda vil roboten utføre ønsket handling du har lært den opp til. 

– Det gleder oss å se at en konsept-romdrakt utstyrt med en smarthanske kan være astronauters løsning for å kontrollere en rekke robotaktiviteter, noe som gjør forskning og undersøkelser på Månen, Mars og på andre destinasjoner i verdensrommet enklere å utføre" forteller Pascal Lee, planetforsker ved SETI Institute og Mars Institute, og direktør for NASA Haughton-Mars-prosjektet ved NASA Ames Research Center, i en pressemelding fra SETI Institute.

Til tross for de ekstreme forholdene romdrakter skal fungere under, må draktene også tillate astronauter å utføre delikate og komplekse operasjoner. Dagens trykkbelagte romdrakter gjør det utfordrende å klype fingrene sammen eller styre roboter med fjernkontroller. Med den sensorbaserte smarthansken til Ntention kan de samme operasjonene utføres med mindre og intuitive bevegelser, noe som gjør den tilpasningsdyktig til bruk i romdrakter.

Vellykket test

Gründerne Moina Medbøe Tamuly og Magnus Arveng ble oppdaget da Tamuly gjennomførte en demonstrasjon av sin teknologi, under årets Energy Valley konferanse.

– Jeg brukte hansken vår til å styre en drone da vi møtte dr. Pascal Lee. Det ble fort klart at vi delte mange av de samme drømmene og visjonene for hva denne teknologien kan brukes til, forteller Tamuly. 

Kort tid senere ble selskapet invitert til et forsknings- og verifiseringsprosjekt gjennom NASA-støttede Haugthon-Mars Project i Canada. Gjennom et samarbeid med SETI Institute, Mars Institute, NASA Ames Research Center og Collins Aerospace gikk guttedrømmen i oppfyllelse. Tamuly og resten av teamet fikk implementere sin teknologi i nestegenerasjons romdrakter, samt teste “Astronautic Smart Glove” i felten. 

– Vi fikk muligheten til å oppleve Devon Island- noe jeg vil omtale som et av de mest magiske stedene et menneske kan oppleve på jorda. Og som om ikke det er nok så fikk vi inspirasjon og driv til å verifisere teknologien videre sammen med topp notch forskere på feltet, samt videreutvikle teknologien som gjør grensesnittet mellom mennesker og maskiner intuitive og sømløst, legger CEO og medgründer Tamuly til. 

Nå- knappe to måneder etter forskningsprosjektet startet, kan NASA Haugthon-Mars Project kunngjøre at felttestene på Devon Island var vellykket.

– Imponerende

Norges ambassadør for Business Application i European Space Agency, Kristine Koslung er svært imponert over hva teamet har fått til de siste månedene.

– Selskapet har vist at de har stor gjennomføringskraft og evne til å knytte seg til de rette kontaktene. Ved siden av prosjektet med NASA-støttede Haughton-Mars Project har Ntention også gjennomført oppdrag for Norconsult gjennom de siste månedene, opplyser Koslung. 

Hun er heller ikke så sikker på at alle klarer å ta innover seg hvor spektakulært og særegent dette prosjektet er

– Det er et norsk selskap bestående av unge studenter som har klart å lande et feltprosjekt med noen av verdens største aktører innen romfart og menneskelig utforskning av Mars- det er ganske utrolig. Ledende forskere på feltet skryter uhemmet av det unge teamet og teknologien deres, fortsetter hun.

Ntention er en del av Inkubatoren til Kjeller Innovasjon, som ser fram til å følge det dyktige teamet videre.

Til månen i 2024? 

Nylig offentliggjorde NASA romdraktene som vil bli brukt av Amerikanske astronauter når de igjen skal tilbake til månen i 2024, i programmet Artemis. Moina Medbøe Tamuly kan avsløre at det var en konsept-romdrakt utviklet av samme selskap (Collins Aerospace) som ble brukt under testingen på Devon Island.

Se video her (ekstern lenke).

 

 

Powered by Labrador CMS