«Årets julegave» kåret - Elektronikknett
AaretsJulegave
Stian Sønsteng delte ut prisen til representanter fra hovedjuryen. Fra venstre Petter Andersson (NetOnNet), Pål Fredrik Berg (Komplett) og Asle Bjerkebakke (Elon). Foto: Tore Skaar

«Årets julegave» kåret

En samlet hovedjury har kåret kategorien smarthjem-produkt til årets julegave, og venter økt salg av smarte dingser til jul.

Fagbladet Elektronikkbransjen har kåret kategorien smarthjem-produkt til «Årets julegave 2019». I tillegg er «årets produkt» kåret i 16 andre kategorier.

– Det ligger et omfattende arbeid bak denne kåringen, der 31 medlemmer i de ulike fagjuryene har avgitt sine stemmer i de forskjellige kategoriene. Til slutt møtes en hovedjury med sju medlemmer for å utpeke årets julegave. Det var tett i toppen, men til slutt gikk kategorien smarthjem-produkt av med seieren, sier ansvarlig redaktør Stian Sønsteng i fagbladet Elektronikkbransjen.

Prisen ble utdelt under et arrangement i Ingeniørenes Hus i Oslo den 5. november, der 170 bransjefolk og journalister deltok.

De to andre finalistene til årets julegave var robotstøvsugere som kategori, og stick-støvsugerserien Philips SpeedPro Max.

– Vi har snakket om smarthjem-produkter i mange år, men denne julen er de virkelig blitt bredt tilgjengelig med mange muligheter, også på tvers av de ulike plattformene. Det var derimot ikke et enkelt smarthjem-produkt som utpekte seg til å vinne hovedprisen, så juryen valgte å kåre hele kategorien som «Årets julegave», sier ansvarlig redaktør i fagbladet Elektronikkbransjen, Stian Sønsteng.

Smarthjem er en kategori som dekker flere ulike typer produkter, fra dørlåser du kan åpne med en app, til stemmestyring av lys, smarte hvitevarer, assistenter som Google Nest og Lenovo Smart Home og mye mer.

Kraftig vekst
Hovedjuryen som kåret smarthjem til årets julegave, bestod av ledere i de største forhandlerne i Norge.

– For Elkjøps del ser vi en vekst på over 400 prosent innen kategorien, og inn mot julehandelen ser vi at dette blir svært populære produkter til de som har «alt». 2019 ble det året smart hjem produkter ble bredt tilgjengelig, det ble enklere å bruke og ikke minst fungerer på tvers av økosystemer. Det er også fint at smarthjem-produkter er alt mellom himmel og jord, det finnes julegaver som koster noen hundrelapper til mange tusen. Dørlåser, ringeklokker og brannvarslere er de tre mest populære produktene, i tillegg til stemmestyrte høyttalere, sier Fredrik Tønnesen, norgessjef i Elkjøp.

Også salgsansvarlig hos Komplett, Pål Fredrik Berg, ser kraftig vekst i smarthjem-salget.

– De største elektronikkprodusentene satser enorme beløp på utvikling og innovasjonstakten er høy. Tidligere var de ulike økosystemene litt fragmenterte, men nå ser vi i Komplett at flere og flere aktører snakker på tvers av de forskjellige økosystemene fra Google, Apple og Samsung. Det gjør det enklere for forbrukeren, sier han.

– Hjemmet til folk flest vil nok være smart i løpet av få år. I praksis vil det jo si at ting skal gå rimelig av seg selv uten at du trenger å gjøre noe. Det skal være varmt nok hjemme selv om det blir kaldere ute, lysene skal slå seg på rett før det blir så mørkt at du tenker på det og bilen din skal stå fulladet i garasjen når du reiser til jobb. Det er når du ikke tenker på det at det virkelig er smart, sier Mikkel Alme, nordisk kategoridirektør i Power.

Rengjøring
Hjemmet står i fokus også hos de to andre finalistene til årets julegave, robotstøvsugere og den trådløse støvsugeren Philips SpeedPro Max.

Salget av håndholdte, trådløse støvsugere har vokst kraftig de siste to årene, og står nå for nesten en fjerdedel av alt støvsugersalg i Norge.

 – Både salget av robot- og håndholdte støvsugere er sterkt økende og vi forventer en vekst også i 2020, sier Asle Bjerkebakke, administrerende direktør i Elon Norge.

 I Norge viser statistikk fra Stiftelsen Elektronikkbransjen at robotstøvsugere står for nesten 10 prosent av støvsugersalget.

– Til sammen har altså trådløse støvsugere og robotstøvsugere rundt 35 prosent av markedet, det viser at folks rengjøringsvaner er i endring. Enkelhet er viktig, og flere av modellene i disse to kategoriene kan nå også vaske gulvet, ikke bare støvsuge, så disse produktene utvikles stadig, sier Sønsteng.

Kriteriene for å være med i kåringen, er at produktene skal være nye av året, og bredt tilgjengelig i handelen før jul.

– De langt fleste vinnerne er nok også å finne på Black Friday, den 29. november, som for mange er blitt en dag de handler forbrukerelektronikk, sier han.

Årets julegave:        
    Smarthjem-produkter      
             
  Årets mobiltelefon     Årets TV    
  Huawei Mate30 Pro     Samsung Q70-serie  
             
  Årets norske leverandør     Årets budsjett-TV  
  Airthings     Samsung RU74XX-serie  
             
  Årets småelektriske     Årets kjøkkenprodukt  
  Philips SpeedPro Max-serien (2019)   Bosch VitaMaxx  
             
  Årets hodetelefon     Årets lydprodukt  
  Sony WF-1000XM3     JBL Flip 5    
             
  Årets fotoprodukt     Årets smarthjemprodukt  
  GoPro Hero 8     Airthings Wave Mini  
             
  Årets hvitevare     Årets personlige smartutstyr
  Temptech Copenhagen CD180SB-B   Galaxy Watch Active 2  
             
  Årets dataprodukt     Årets spillprodukt  
  AMD Ryzen 9 3900X     Logitech G Pro X  
             
  Årets musikkprodukt     Årets bildeprodukt  
  Sennheiser XS Wireless Digital   Retrobilder          

Kommentarer