5G: Europa vil henge etter

Kina, USA, Japan og Korea vil stå for mer enn halvparten av verdens abonnenter på 5G-mobilnett innen 2025, og Europa vil henge etter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Europa, som bygger 5G-nettverk langsommere, vil henge etter når det gjelder forbrukermarkedet. Likevel ser bildet annerledes ut i næringslivet, der 5G vil kunne kjøre «smarte» fabrikker ved hjelp av tilkoblede roboter, enheter og sensorer.

– Det kommer til å bli en liten klynge av land som leder an adopsjon av 5G, mens resten av verden kommer etter, sier Tim Hatt, forskningssjef ved GSMA Intelligence som har utarbeidet rapporten, til Reuters.

– Kina, Japan, Korea og USA – her vil vi se over halvparten av verdens 5G-abonnenter innen 2025.

Den raske utrullingen av 5G-nettverk, med hastigheter raskt nok til å laste ned en film til en smarttelefon på få sekunder, har overrasket mange. Nokia, verdens største nettverksleverandør bak Huawei, suspenderte nylig utbytte til aksjonærene for å investere i oppgradering av 5G-utstyret de selger til operatører.

I Korea vil 66 prosent av mobilforbindelsene være 5G innen midten av tiåret, i følge GSMA Intelligence-prognosen, fulgt av USA på 50 prosent og Japan 49 prosent.

Når det gjelder rene tall, vil Kina dominere med 600 millioner 5G-tilkoblinger. Globalt forventes 1,57 milliarder mennesker å ta i bruk 5G innen 2025 – eller 18 prosent av mobilbrukere totalt.

Tidligere erfaringer viser at operatører kan øke 5G-priser med 15-20 prosent, og tilbyr «mer for mer» ubegrensede dataplaner. Men hvis fortiden er noe gå for, vil disse gevinstene til slutt konkurreres bort.

Powered by Labrador CMS