– Leder an på 5G-teknologi - Elektronikknett
Ericsson_Suburban_5G_Mast

– Leder an på 5G-teknologi

Etter en kraftig finansiell omstilling er Ericsson klar for vekst. – Vi leder an på 5G, hevder adm. direktør Börje Ekholm. Han refser imidlertid europeiske lisensprosesser.

Under Ericssons generalforsamling i går oppsummerte Börje Ekholm Ericssons finansielle resultater og styrkede markedsposisjon, så vel som lederskap innen kommersialisering av 5G.

Selskapet har levert i henhold til sin strategi, mener Ekholm, og har blitt et mer ”fokusert, kundesentrisk og tilpasningsdyktig selskap”. 

Han fokuserte spesielt på Ericssons lederposisjon i den pågående kommersialiseringen av 5G. – Til nå har Ericsson kunngjort 16 kommersielle avtaler med navngitte tjenestetilbydere innen 5G nettverk – mer enn noen av våre konkurrenter, sa han. 

borje-ekholm-Ericsson Börje Ekholm, Ericsson.

– Vi er godt forberedt på å gjøre overgangen til 5G så enkel som mulig for våre kunder. Maskinvaren i Ericsson Radio System har vært 5G-klar siden 2015, og kan benyttes også for 5G NR med fjerninstallering av programvare. I praksis har vi levert mer enn 3 millioner 5G-klare radioer til våre kunder verden over, hvilket gir våre kunder en sterk plattform for lansering av 5G, sa Ekholm.  

Ekholm understreket at 5G også vil gi mange nye muligheter sammenlignet med tidligere generasjoner, ikke minst innen industriapplikasjoner. 

5G-nettverk bygges nå ut i raskt tempo over hele verden. Men dessverre er det noen skyer på himmelen når det gjelder Europa, påpeker Ekholm. Her går utbyggingen mye langsommere, mye på grunn av mangelen på spektrumallokering. I dag mangler det allokering av lisenser i mer enn halve Europa. 

Ifølge Ekholm er prosessen rundt spektrumallokering i Europa ofte fokusert på å maksimalisere inntektene fra lisensene. – I stedet burde prosessen fokusere på verdiene som skapes i et digitalisert samfunn, og hvordan dette bidrar til den samlede konkurransekraften til et land, tordnet han.

For hele 2018 rapporterte Ericsson en netto salgsøkning på 1 %, til SEK 210,8 milliarder. Netto driftsinntekter var SEK 1,2 (–34,7) milliarder. Bruttomargin var 35,2 %.

Ekholm var fornøyd med at Ericsson har snudd tap til vekst i 2018, samt økt markedsandelen. Neste steg, opplyser han, er ”disiplinert vekst”, og man vil se etter potensielle oppkjøpskandidater. 

Høyt fokus på innovasjon og teknologi står fortsatt sterkt. Gjennom de to siste årene har selskapet ansatt mer enn 4.000 nye ingeniører, og FoU-avdelingen har fått flere ressurser. Selskapet har fortsatt lederplassen i industrien når det gjelder antall patenter: 49.000 innvilgede patenter til dags dato.