Huawei forbys ikke av EU – foreløpig - Elektronikknett
telekom-antenne-basestasjon
EUs medlemsland oppfordres til å gjøre egne, nasjonale risikovurderinger når det gjelder Huawei. En felles beslutning er ventet ved utgangen av året. (illustrasjonsfoto)

Huawei forbys ikke av EU – foreløpig

I går erklærte EU-kommisjonen at det overlater til medlemslandene å avgjøre om de vil ha Huawei i sine 5G-nettverk eller ikke. Men EU utrykker samtidig en bekymring.

EU-kommisjonens visepresident og ansvarlig for det digitale markedet, Andrus Ansip, ber EUs medlemsland om å gjennomføre egne, nasjonale risikovurderinger. Disse skal legges fram innen 30. juni. Så vil EU legge fram en felles risikovurdering innen 1. oktober, med konklusjon ved utgangen av året.

Så foreløpig er det ikke satt noen felles regel for EU, og blant medlemslandene er det stort sprik rundt tilnærmingen til saken. Norge har heller ikke bestemt seg.

Ansip viser imidlertid til det faktum at Kina nylig vedtok en ny etterretningslov som forplikter alle kinesiske leverandører til å samarbeide med kinesisk etterretning.

– Dette må EU ta på alvor, advarer han.

Det har i flere år vært uro i telekomindustrien om at Huawei kan utnyttes til å drive med spionasje. Etter at 5G nå introduseres har blant annet USA stengt leverandøren ute når det gjelder både nettverk og terminaler. Samtidig har de oppfordret alle allierte til å gjøre det samme.

Likevel, ingen bevis er funnet og Huawei har avvist spionasjeanklagene hele tiden.

Kommentarer