Blir Norges største 5G-by – så langt - Elektronikknett
Technoport 2019 5G
Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor og teknologidirektør Ingeborg Øfsthus (t.v.) i Telenor Norge presenterte planene for 5G i Trondheim under Technoport 2019. Foto: Telenor

Blir Norges største 5G-by – så langt

Telenor annonserer at Trondheim blir den første storbyen i Norge som får 5G. Fra sommeren av starter utbyggingen av en rekke 5G-basestasjoner. Samtidig inviteres det til «5G-konkurranse».

– Tidlig eksperimentering med 5G er viktig for norsk innovasjon og konkurransekraft. Vi er opptatt av å være i forkant av utviklingen både innen 5G, IoT og AI. Nå som vi bygger ut 5G i Trondheim er det ikke bare mobilteknologien som «kommer hjem»; vi er tydelige på at vi ønsker å bli ledende på 5G i Skandinavia, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor.

Største 5G-prosjekt
Trondheim blir den første storbyen i landet som får 5G og vil også være Telenors største 5G-prosjekt til nå. Ved å koble storbyen til fremtidens supernett, åpner det seg store teknologiske muligheter både for privatkunder og virksomheter.

– Som Norges teknologihovedstad myldrer det av ideer i Trondheim, og vi vet at det bor en fantastisk innovasjonsevne i denne byen. Når vi er klare for å koble Trondheim på 5G, ser vi frem til å lære og utforske nye muligheter sammen med bedrifter, forskningsmiljøer, kommunen og innbyggerne, sier Brekke.

Smart-by
I Trondheim samarbeides det tett mellom kommunen, NTNU og næringslivet for å skape en bærekraftig smart-by. Da må det både eksperimenteres og testes.

– Dette er en fantastisk mulighet for Trondheim og er et viktig skritt på vår vei til å bli en internasjonalt anerkjent kunnskaps- og teknologiby. Med 5G vil vi få en høyteknologisk verktøykasse for å ta digitalisering til et nytt nivå, sier Morten Wolden, rådmann i Trondheim kommune.

Utfaser 3G
I dag har Telenors 4G-nett en befolkningsdekning på 99,8 prosent. Mesteparten av trafikken går i dag på 4G, og det er kun et fåtall som fortsatt tar i bruk 3G-nettet daglig. Frekvensene i nettet vil fremover benyttes til 4G og 5G, og det er dermed nødvendig å rydde plass til fremtidens supernett. 3G-nettet i Trondheim vil gradvis utfases fra 5. august 2019.

Ericsson på laget
Telenor har som strategi å teste ut 5G i samarbeid med ulike leverandører. I Trondheim er det Ericsson som vil bidra med både 5G-utstyr og teknisk installering, slik som selskapet også gjør i Elverum.

Inviterer til konkurranse
Telenor søker nå etter bedrifter i Trondheim som er interessert i å teste fremtidens supernett, og oppfordrer virksomheter til å melde sin interesse.

– Vi ønsker å teste flere bruksområder for 5G og er nå på jakt etter innovative bedrifter som vil utforske og lære sammen med oss. Med 5G vil de få et lynrask og stabilt nett, med lave forsinkelser. Potensialet er stort, og med 5G vil det åpne seg mange nye forretningsmuligheter, sier Øfsthus.

Du kan lese mer om Telenors 5G-konkurranse her: www.telenor.no/bedrift/5gtrondheim

 

 

Kommentarer