Ble belønnet på Embedded World - Elektronikknett
2019-embedded-winner

Ble belønnet på Embedded World

De såkalte ”Embedded awards” ble igjen delt ut under messen Embedded World 2019, som gikk av stabelen forrige uke. Denne gang med to nye kategorier.

Det er 15. gang disse prisene blir delt ut, til de mest innovative nyskapningene innen de tradisjonalle kategoriene maskinvare, programvare og verktøy. For første gang ble det i år også delt ut priser i de nye kategoriene innvevd syn og oppstarter.

Prisene ble delt ut av Richard Krowoza, styremedlem i NürnbergMesse og professor Axel Sikora, formann i juryen og styreleder for Embedded world.

I kategorien maskinvare tok Ultrahaptics prisen med sin ultra-haptiske modul Stratos Inspire.

Stratos Inspire gjør brukerne i stand til å føle haptiske ”berøringer” i løse luften med bare hendene, uten behov for å måtte kle på seg eller holde noenting. Denne frittstående modulen er designet for å kunne legges til eksisterende skjermer eller integreres i VR- og AR lokasjonsbaserte opplevelser.

Inni boksen er det en matrise med små ultralydhøyttalere, som styres nøyaktig av algoritmene som er implementert i to nøkkelkomponenter (en mikromkontroller og FPGA). Algoritmene styrer timingen og frekvensen til ultralyden de sender ut på en slik måte at trykket som skapes av flere ultralydbølger konsentreres i flere punkter innenfor brukerens rekkevidde. Enheten inkluderer en såkalt Leap Motion kameramodul som sporer hvor brukerens hånd er, slik at de haptiske opplevelsene kan styres direkte til håndflaten eller fingerspissene.

Hitex GmbH imponerte tydeligvis juryen med sitt Aurix SafeTpack i programvareklassen.

Aurix SafeTpack beskrives som en komplett løsning for sikkerhetsstyring for andre generasjon av Infineons Aurix sikkerhetsmikrokontrollere. Med sine avanserte funksjoner for tilkopling, sikkerhet og funksjonell sikkerhet, skal denne mikrokontrollerfamilien være egnet for et bredt spekter av anvendelser innen bil og industri.

Aurix-komponentene inneholder såkalte Logic Built-In Self-Tests (LBIST) i tillegg til lockstep-teknologien i kjernene. SafeTpack tar seg av funksjonell sikkerhet i mikrokontrolleren ved å håndtere Aurix’ komplekse LBIST og andre sikkerhetsfunkjsoner, og dermed frigjør utvikleren til å fokusere på applikasjonen.

SafeTpack tilfører også ytterligere avanserte sikkerhetsfunksjoner, slik som Program Flow Monitoringo, for å sikre at all sikkerhetsrelevant kode er blitt eksekvert, ellerden sykliske styringen av periferikretser. Den koordinerer eksekveringen av oppstart- og sykliske tester som sikrer korrekt drift av CPUen og interne busser.

I verktøykategorien vant GÖPEL electronic GmbH med sitt ChipVORX SI.

For å redusere den nødvendige innsatsen knyttet til designvalidering og produksjonstesting av moderne komplekse kretskort med høy tetthet, ble  ChipVORX-SI (Synthetic Instruments) utviklet som en ny teknologi for automatisert bruk av eksisterende FPGA som design-integrerte  testsentre. Den anvender de innebygde egenskapene i FPGAen til å konfigurere såkalte innvevde instrumenter og å eksekvere ulike testfunksjoner. Disse instrumentene, kjent som ChipVORX IP, genereres automatisk av brukeren via et webgrensesnitt med bruk av en skybasert synteseprosess og blir senere lastet og eksekvert i FPGAen helt automatisk. ChipVORX SI tillater nå brukeren å konfigurere komplekse testinstrumenter, uten mye spesialistkunnskap, og å bruke dem automatisk i sine applikasjoner.

Basler AG ble tildelt den aller første prisen i den nye kategorien innvevd syn, med sin dart BCON for MIPI utviklingssett.

Baslers nye Embedded Vision Kit inkluderer den første kameramodulen som gjør bruk av bildesignalprosessoren i Qualcomms Snapdragon SoC under Linux. Dette nyskapende produktkonseptet skal redusere den totale prosessorbelastningen på systemet betydelig, og dermed frigjøre mer datakraft for den aktuelle applikasjonen.

Baslers nye utviklingssett skal utgjøre en komplett utviklingsplattform for krevende prosjekter innen innvevd syn, ved å kombinere kraftig innvevd prosessering og CSI-2 grensesnitteknologi med standarder og egenskaper fra maskinsyn-verdenen. Dart BCON for MIPI Development Kit består av en 5 MP, 60 fps dartkameramodul med BCON for MIPI grensesnitt og et prosessorkort, utstyrt med en Qualcomm Snapdragon 820 SoC.

Firmaet Wisebatt vant på sin side i den nye kategorien oppstartsbedrifter, med sitt simuleringsverktøy for å optimalisere elektronikkdesign. 

Med Wisebatt kan IoT-utviklere bygge virtuelle prototyper og samarbeide for å gjøre det optimale valget mellom kost, batterilevetid og ytelse, svært tidlig i designsyklusen. På kort tid skal maskinvareingeniørene således få tilgang til komplekse modelleringsresultater.

Selskapet tilbyr også en "Freemium" forretningsmodell, som tillater alle å dra nytte av Wisebatt gratis med åpne prosjekter– på lignende måte som "Github". Dette forventes å forsterke samarbeid på åpne prosjekter og øke utbredelsen.