Volkswagen investerer i svensk batterifabrikk - Elektronikknett
Vw_id
Med den satsingen på ID-familien er det naturlig at Volkswagen også ser på batteriproduksjon. Blant annet har de store planer om å bygge ut ladestasjoner i Europa.

Volkswagen investerer i svensk batterifabrikk

Volkswagen skal investere rundt 900 millioner Euro i felles batteriaktiviteter med Northvolt AB.

Volkswagen overtar i første omgang rundt 20 prosent av aksjene i den svenske battericelleprodusenten.I løpet av året planlegger Volkswagen å opprette et 50/50 fellesforetak for å bygge opp en battericellefabrikk med startkapasitet på 16 kWh

– I Northvolt har vi funnet en europeisk partner som vi kan drive battericelleproduksjonen her i Tyskland sammen med framover, sier Stefan Sommer, styremedlem med ansvar for investeringer hos Volkswagen.

En del av investeringsbeløpet går inn i fellesforetaket, men Volkswagen investerer også direkte i Northvolt AB. Det gir Volkswagen en aksjepost på rundt 20 prosent og en plass i Northvolts styre (avhengig av rettslig godkjenning).

Det er planlagt å bygge en ny batterifabrikk i Salzgitter, Niedersachsen, tidligst fra 2020 (avhengig av rammebetingelser). Fra årsskiftet 2023/24 vil det da blir mulig å starte batteriproduksjon for Volkswagen der.

– Volkswagen gjør grunnarbeidet på alle nivå for å sikre at gjennomføringen av elektrifiseringsstrategien blir en suksess. I Northvolt har vi nå også funnet en europeisk partner. Med deres know-how og bærekraftige, CO2-optimerte produksjonsprosess for battericeller, vil vi også i Tyskland drive fram batteriproduksjonen. Forutsetningen er naturligvis at de forretningsmessige rammebetingelsene blir gitt, sier Stefan Sommer, styremedlem med ansvar for investeringer hos Volkswagen.

Bilprodusenten har tidligere i år sagt at de planlegger å bygge 36 000 ladepunkt i Europa innen 2025.

Volkswagenkonsernet har som følge av sin elektrifiseringsstrategi behov for mer enn 150 GWh batteriproduksjon årlig fra 2025, bare i Europa – i Asia er behovet av samme størrelsesorden.

For tiden bygger Northvolt en pilotfabrikk i Sverige med en startkapasitet på 16 GWh. Selskapet ble grunnlagt i 2016, med mål om å bidra til å drive fram den europeiske overgangen til en utslippsfri fremtid. Northvolt skal levere verdens mest miljøvennlige litium-ion batterier, med fokus på minimale CO2-utslipp og høye ambisjoner for resirkulering. I tillegg til Volkswagen AG, har de industrielle partnere og kunder som Scania, ABB, BMW, Siemens, Vattenfall og Vestas. 

Kommentarer