Forskerteamet ved NTNU har bl.a. bestått av Helge Weman (bildet), CSO at CrayoNano AS og professor Bjørn-Ove Fimland, NTNU. Foto: NordForsk

Nytt nanomateriale kan erstatte kvikksølv

Forskere ved Institutt for Elektroniske systemer ved NTNU har lykkes med å skape ultrafiolett lys på en grafénoverflate. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Det nanovitenskapelige forskningsteamet, ledet av professorene Helge Weman og Bjørn-Ove Fimland ved NTNUs Institutt for Elektroniske Systemer (IES), skal nå ha lykkes med å skape lysdioder, eller LED, av et nanomateriale som utstråler ultrafiolett lys.

Det skal være første gang noen har kunne lage ultrafiolett lys på en grafénoverflate.

UV-lamper benyttes gjerne til å drepe bakterier og virus, men inneholder bl.a. giftig kvikksølv. Utviklingen kan føre til giftfri UV-belysning som like gjerne kan bli vanlig i husholdningene, noe som vil utvide markedet betraktelig, ifølge forskerne. 

Forskningsteamet ved NTNU har samarbeidet med professor Katsumi Kishino ved Sophia University i Tokyo, der de har brukt en MBE-maskin til å gro aluminium- og gallium-atomer direkte på grafénsubstratet. Deretter er prøvene blitt fraktet til NTNU NanoLab, der forskerne har laget metallkontakter av gull og nikkel på grafénsubstratet og nanotrådene. 

Når det sendes strøm fra grafénet og gjennom nanotrådene, utstråler de UV-lys.

Les mer på Norwegian SciTech News (ekstern lenke).

Powered by Labrador CMS