Norge genererer mest e-avfall, men også best på innsamling - Elektronikknett
E-avfall

Norge genererer mest e-avfall, men også best på innsamling

ITU har sammen med blant andre FN, samlet statistikk fra alle land som har informasjon om hvordan elektronikken går fra butikk til søppel.

Her i landet er vi storforbrukere av elektronikkdingser, noe statistikken fra ITU bekrefter. Faktisk genererer vi mer elektronikkavfall per innbygger enn noe annet land i Europa: 28,5 kg. Men vi er også best på å gjenvinne avfallet: 20,1 kg per år.

ITU_e-avfall Norge er best på både kast og gjenbruk. Illustrasjonen viser resirkulering av e-avfall i Europa som viser at Norge og Norden ligger på topp. Kilde/illustrasjon: ITU

Globalt sitter vi på et fjell av avfall som inneholder farlige stoffer, men som også har en verdi hvis det gjenvinnes eller gjenbrukes.

ITU har samlet statistikk fra alle land som har informasjon om hvordan elektronikken går fra butikk til fyllinga. Ca 41 land rapporterte om hvor mye elektronikk som selges hvert år og hvor mye som resirkuleres. Med denne informasjonen, vises også mengden av elektro- og elektronisk avfall som importeres eller eksporteres.

Ifølge ITU har det globale el- og elektronikkavfallet en potensiell verdi på 62,5 milliarder dollar per år, forutsatt at gull, sølv og andre verdifulle metaller og materialer blir resirkulert. Det kan også skape millioner av arbeidsplasser.

Mer informasjon og nedlasting av rapporten finner du her: globalewaste.org

Kommentarer