Illustrasjonsfoto: ESA

Vil ha 5G i rommet

Det finske forskningssenteret VTT og den europeiske romorganisasjonen ESA har inngått avtale om strategisk partnerskap med sikte på å utvikle 5G kommunikasjonsnett for romindustriens behov.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Den treårige avtalen vil videre utdype det langsiktige samarbeidet mellom VTT og ESA. Samarbeidet mellom VTT og ESA støtter den finske romstrategien.

– Integrering av satellitt til 5G er viktig både for veksten av den kommersielle romindustrien og for å gjøre 5G virkelig allestedsnærværende. Vår hensikt er å oppmuntre europeisk rom- og ikke-romindustri til å benytte seg av prøveplatformene som VTT har utviklet, som er nødvendig for å aktivere og demonstrere satellitt/5G-integrasjon, sier Maria Guta, senior telecommunication systems engineer fra ESA.

VTT og ESA undersøker nå hva som vil være kravene og nødvendige teknologier for integrering av 5G satellitt nettverk og jordbaserte nettverk, og bruk av 5G pioneer band. VTT og ESA har til hensikt å gjennomføre flere prosjekter innen sektoren under intensjonsavtalen de neste tre årene.

– Det viktigste med prosjektet er å bruke VTTs omfattende testnettverk. Dette er en av de viktigste verktøyene i utviklingen av kommunikasjonssystemer, forklarer teamleder Marko Höyhtyä ved VTT.

– Vi vil også utnytte VTTs sterke kompetanse innen simuleringer og emuleringer under prosjektene.

Integrasjon av satellitt og jordbaserte nettverk vil være til nytte for hele samfunnet, siden mange daglige tjenester er basert på data produsert av satellitter. Systemene som utvikles kan brukes hvor som helst der man for eksempel trenger kommunikasjonssystemer eller posisjoneringstjenester.

– Satellittforbindelse er nødvendig, spesielt i områder der det ikke vil være økonomisk mulig å bygge jordbaserte nettverk, som tynnbefolket eller fjerntliggende områder, inkludert sjø, flytrafikk eller grenseområder, viser Höyhtyä.

– Autonome og fjernstyrte skip som opererer langt unna kysten er et naturlig eksempel på et mål der integrering av 5G satellittnett og jordbaserte nettverk er nødvendig i fremtiden, legger han til. Dette applikasjonsområdet er også valgt som et av de viktigste utviklingsmålene i samarbeidet mellom VTT og ESA.

I tillegg til kommunikasjonsapplikasjoner utvikler VTT også ekstern sensorteknologi, som verdens første miniatyr infrarøde hyperspektrale bildebehandler for «Reaktor Hello World» satellitten.

VTT har valgt satellittindustrien som et av sine strategiske fokusområder og har som mål å øke relevant drift i samarbeid med finsk industri. VTT rekrutterer også ansatte for å fremme 5G satellittintegrasjonen.

I henhold til arbeidsgruppen for romselskapsmuligheter i Finland, opprettet av den finske regjeringen, tilbyr romvirksomheten nye forretnings- og vekstmuligheter for finske selskaper. Målet med den finske romstrategien er å plassere Finland blant de globale lederne innen romoperasjon innenfor utvalgte sektorer. For eksempel er følgende blitt identifisert som fokusområder: Satellittposisjonering som støtter intelligent transport, og å øke nivået på vitenskapelig forskning innen sektoren gjennom for eksempel ESA-programmer og internasjonalt nettverk.

Powered by Labrador CMS