Robotsverm skal fikse rørledninger - Elektronikknett
robot-Sheffield
Illiustrasjon: University of Sheffield.

Robotsverm skal fikse rørledninger

Den britiske regjeringen skal investere 7,2 millioner pund for å bygge mikroroboter som kan reparere rørnettverk uten forstyrrende veiarbeid.

Forskere fra fire britiske universiteter ledet av Sheffield University skal utvikle 1 cm lange roboter som bruker sensorer og navigasjonssystemer til å finne og reparere sprekker i rør. Prosjektet må takle utfordringer rundt strømforsyning i små systemer, ikke minst når det gjelder kommunikasjon, og effektive algoritmer for å styre svermer av roboter i en rørledning.

Ytterligere 14 prosjekter støttet av regjeringen vil se på roboter brukt i farlige arbeidsplasser som vindmølleparker til havs og i forbindelse med nedlegging av kjernefysiske anlegg. Støtten er total på 26,6 millioner pund. Forskere vil demonstrere teknologier som bruk av kunstig intelligens (AI) programvare på satellitter i bane for å oppdage når reparasjoner trengs, og droner for overvåkning av oljerørledning, skriver eenewseurope.com.

– Mens vi nå bare kan drømme om en verden uten forstyrrende veiarbeid, er disse rørreparasjonsrobotene starten på en teknologi som kan gjøre denne drømmen til virkelighet. Det er over 1,5 millioner veisperringer hvert år i Storbritannia som skyldes reparasjoner, og som koster over 5 milliarder pund, sier forskningsminister Chris Skidmore.

– Vårt nye forskningsprogram vil kunne overvåke skjult rørinfrastruktur og løse problemer raskt og effektivt når de oppstår. Dette vil bety mindre forstyrrelse for trafikk og allmennheten, sier professor Kirill V. Horoshenkov fra University of Sheffields maskintekniske institutt som leder prosjektet. – Denne innovasjonen vil være den første i sitt slag som distribuerer svermer av miniatyriserte roboter i nedgravde rør sammen med andre nye røresensorer, navigasjons- og kommunikasjonsløsninger.

Kommentarer