Nettverksanalysator med topp ytelse

Et dynamisk område på 170 dB og moderne brukergrensesnitt pluss mange komponenter som tidligere har vært eksterne, er nå integrert i Rohde & Schwarz’ nye ZNA, en nettverksanalysator i høy-ytelsessegmentet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Målgruppen er kunder som trenger best mulig ytelse kombinert med størst mulig fleksibilitet. Det handler om å karakterisere komponenter for 5G, romfart, fly og kjøretøy, men det er også interesse fra universiteter og høyskoler.

Det dynamiske området i ZNA-familien er 129 dB som standard. Ved å bruke diverse grep, er det mulig å klemme tallet til totalt 170 dB. Det er det ingen andre som kan, i følge selskapet.

ZNA er tilgjengelig med to eller fire porter og fire fasekoherente signalkilder, samt åtte mottakere, to per port. I første omgang lanseres tre modeller, hver starter ved 10 MHz for å gå til 26, 40 eller 43,5 GHz. Forskjellen mellom de to sistnevnte kan være liten, men forklares med at kontaktene på frontpanelet er henholdsvis 2,92 mm og 2,4 mm. Den første er mer robust, men altså ikke spesifisert for mer enn 40 GHz.

Som et alternativ kan du senke den nedre grensen til henholdsvis 1 MHz og 100 kHz. Et annet alternativ er to interne lokale oscillatorer, som er praktisk for eksempelvis målinger av miksere. Det er også mulig å legge til en enkel spektrumanalysator som kan være praktisk når du raskt vil sjekke signalene uten å måtte bytte kablene.

Maksimal utgangseffekt har økt til 20 dBm, og nå er det mulig å lage effektsveip med hele 100 dB.

Det er mange innganger og utganger på både forsiden og baksiden. For eksempel kan man velge ut IF-signalet og kjøre det på en spektrumlysator for å demodulere det. Det finnes også referansesignaler på 10 MHz, 100 MHz og 1 GHz samt LO-triggere og de vanlige USB- og Ethernet-grensesnittene, men også GPIB. Harddisken kan løsnes, som gjerne verdsettes av militære kunder som kan sende instrumentet til kalibrering uten at måldataene risikerer å komme på avveie.

Frontpanelet er et kapittel i seg selv. Alle knapper og hjul er borte, i stedet er det en berøringsskjerm som er like bred som instrumentet. Omtrent to tredeler er satt til side for signaler, inkludert en menylinje øverst, som i en PC. I tillegg er det faner som gjør det raskt å bytte mellom ulike oppgaver.

Den høyre tredjedel av skjermen er fylt med «knapper» som kan brukertilpasses. Det er også et virtuelt fingerhjul for å flytte pekeren, for eksempel.

En annen nyhet er hvordan man setter opp instrumenter. ZNA tar utgangspunkt i hva som er testobjekt. Brukeren blir så instruert til å angi alle nødvendige parametere.

ZNA veier under 30 kilo, noe som er uvanlig lite for denne typen instrument. I tillegg er lydnivået ikke mer enn 42 dB (A).

Prisen starter på rundt 800 000 kr for den enkleste to-portsmodellen.

Powered by Labrador CMS