Halvledersalget 2018: 476 milliarder dollar - Elektronikknett
10nm16Gb-LPDDR4X-DRAM
Samsung var fortsatt på topp i 2018, ikke minst takket være et blomstrende DRAM-marked, her representert ved deres 16Gb LPDDR4X DRAM i 10 nm prosess som gikk i volumproduksjon i fjor.

Halvledersalget 2018: 476 milliarder dollar

Salg av halvlederkretser økte med 13,4 prosent i fjor, og nådde 476 milliarder dollar. Dette er en ny rekord, rapporterer analysehuset Gartner, som har satt sammen tallene. 2019 er de mer usikre på.

– Det største halvlederselskapet, Samsung Electronics, har styrt ledelsen på grunn av det blomstrende DRAM-markedet, sa Andrew Norwood hos Gartner i en pressemelding.

Minnekretser utgjorde 34,8 prosent av det totale halvledermarkedet i fjor, sammenlignet med 31 prosent i 2017.

Men, 2019 er ikke fullt så oppløftende. Mot slutten av 2018 begynte DRAM-markedet å avta, og trenden ser ut til å fortsette i år.

De 25 største produsentene vokste med 16,3 prosent i fjor og utgjorde 79,3 prosent av markedet. De fortsatte dermed å ta markedsandeler fra de mindre produsentene, som bare vokste med 3,6 prosent i fjor.

Når det gjelder de europeiske selskapene, kom ST Microelectronics inn i topplisten igjen. Selskapet tok et niendeplass, et lite skritt foran NXP.

Ifølge Gartner var 2018 mer preget av handel som det ikke ble noe av, enn de som ble utført. Analysehuset refererer til Broadcoms fiendtlige bud på Qualcomm, men også Qualcomms forsøk på å kjøpe NXP. Den første falt på Trumps beslutning om at avtalen truet USAs sikkerhet og sistnevnte ble stoppet av handelskrigen mellom USA og Kina. En transaksjon som ble gjennomført var Microchips kjøp av Microsemi.

For 2019 har Gartner en aldri så liten advarsel. Prisene på både DRAM og Flash ser ut til å falle. I tillegg kommer usikkerheten rundt handelskrigen mellom USA og Kina pluss at det er generell usikkerhet om i hvilken retning konjunkturen går.

Kommentarer