Sikrere og gjerrigere sensornoder - Elektronikknett
Microchip-SAMR30M

Sikrere og gjerrigere sensornoder

Embedded World 2019: Nå kan du utvikle laveffekt, trådløse sensornoder med industriens minste, forskriftsmessig sertifiserte sub-GHz modul.

Microchip lanserer det de hevder er industriens minste IEEE 802.15.4-kompatible modul som kombinerer en ultra-laveffekt mikrokontroller (MCU) med en sub-GHz radio, og som vil akselerere time-to-market og tilbyr lang batterilevetid i trådløse sensornettverk. Til halve prisen av den nest minste modulen på markedet møter SAM R30 modulen behovene til plassbegrensede design, slik som sensorer og styringer for hjemautomatisering.

SAM R30 modulen er basert på IEEE 802.15.4, og støtter proprietære nettverk som enkelt kan kundetilpasses og konfigureres. Dette er ideelt for applikasjoner der interoperabilitet ikke er ønsket, etter som dette gir større sårbarhet for fjernangrep, slik som i alarmsystemer, smartby- eller industrielle sensornettverk. En viktig fordel ved et IEEE 802.15.4-basert nettverk er at medlemsenhetene kan ”sove” i lengre tidsperioder og fortsatt forbli en del av nettverket. SAM R30 modulen har ultra-laveffekt sovemodus, med oppvåkning fra General-Purpose Input/Output (GPIO) eller dens innebygde Real-Time Clock (RTC) samtidig som den bare bruker omkring 800 nA. Enheter kan sove i årevis, og bare våkne ved behov for å sende data.

Kompakte sensordesign kan redusere installasjonskomponentene betydelig, og forenkle implementeringen av dem. Mange applikasjoner er avhengige av å kunne monteres kun med dobbeltsidig limbånd, noe som gjør det essensielt å krympe størrelsen på sensoren.

Produktet måler kun 12,7 x 11 mm og inneholder de nødvendige egenskapene for å kunne drive en hvilken som helst fjerninstallert sensor, og eliminerer dermed behovet for en separat MCU i designet. Komponenten tilbyr også  opp til 256 kilobytes (KB) med Flash og 40 KB RAM, så vel som serielle datagrensesnitt, USB, og digitale og analoge I/O for avansert sensorutvikling.

Modulen opererer i sub-GHz RF spektrumet, og leverer dobbelt så lang rekkevidde og bedre signalforplantning gjennom vegger og gulv enn enheter med tilsvarende effekt som bruker det 2,4 GHz frekvensbåndet.  Denne robustheten er kritisk i applikasjoner som lekkasjedetektorer, der sensoren kan være begravd dypt i et fjernstyrt kabinett, eller for svømmebasseng- og spakontrollere, som krever pålitelige sub-GHz løsninger som kan kommunisere gjennom yttervegger. 

SAM R30 modulen er sertifisert av Federal Communications Commission (FCC), Industry Canada (IC) og Radio Equipment Directive (RED), slik at designere kan redusere time-to-market og sertifiseringskostnader for RF-testing. Microchip utstyrer utviklerne med fleksibiliteten til å implementere en proprietær punkt-til-punkt-, stjerne- eller selvhelende mesh-nettverkskonfigurasjon med den kostnadsfri MiWi protokollstakken.

Den nye SAM R30 modulen slutter seg til Microchips IEEE 802.15.4-kompatible portefølje av trådløse produkter.