Smart tekstil på tre minutter – med energilagring - Elektronikknett
RMIT_smart_textile
Den nye teknologien kan produsere en 10x10 cm smart tekstilbit på tre minutter. Foto: RMIT University

Smart tekstil på tre minutter – med energilagring

Neste generasjonen vanntette smarte tekstiler blir lasertrykket og laget på få minutter. Det er fremtiden slik forskerne bak ny e-tekstil teknologi ser det.

Forskere fra RMIT University i Australia har utviklet en kostnadseffektiv og skalerbar metode for raskt å fremstille tekstiler med innebygde energilagringsenheter.

På bare tre minutter kan metoden produsere en 10x10 cm smart tekstilstykke som er vanntett, strekkbar og ferdig integrert med energihøstingsteknologi.

Teknologien gjør det mulig å lasertrykke grafen superkondensatorer – kraftige og langvarige energilagringsenheter som lett kombineres med solenergi eller andre kraftkilder – direkte på tekstiler.

I et «proof-of-concept», koblet forskerne superkondensatoren med en solcelle, og fikk et effektivt, vaskbart og smart stoff med egen energiforsyning som takler de viktigste ulempene ved eksisterende e-tekstil energilagringsteknologier.

Den voksende smarte tekstilindustrien har forskjellige bruksområder innen bærbare apparater for forbruker-, helse- og forsvarssektoren – fra overvåking av vitale funksjoner hos pasienter, til å spore plassering og helsetilstand hos soldater i felt, og overvåke piloter eller sjåfører for utmattelse.

RMIT_Litty_Thekkakara Dr Litty Thekkakara, RMIT-forsker og medutvikler av den nye teknologien som gjør det raskt å fremstille tekstiler med innebygde energilagringsenheter. Foto: RMIT University

Dr Litty Thekkakara, forsker ved RMITs School of Science, sier at smarte tekstiler med innebygde sensorer, trådløs kommunikasjon eller helseovervåkningsteknologi krever robuste og pålitelige energiløsninger.

– Nåværende tilnærminger til smart tekstilenergilagring, som å sy batterier i klær eller bruke e-fibre, kan være krevende og tungt, og kan også ha kapasitetsproblemer, sier Thekkakara. – Disse komponentene kan også kortslutte og oppleve mekanisk svikt når de kommer i kontakt med svette eller fuktighet fra omgivelsene. Vår grafenbaserte superkondensator er ikke bare vaskbar, den kan lagre energien som trengs for å drive et intelligent plagg – og det kan lages på få minutter i stor skala.

Forskerne analyserte ytelsen i en rekke mekaniske tester, som temperatur- og vaskbarhetstester og fant at den forble stabil og effektiv.

Forskerne har søkt patent på den nye teknologien, som ble utviklet med støtte fra RMIT Seed Fund og Design Hub-prosjektstipend.

Kommentarer