Den nye teknologien kan produsere en 10x10 cm smart tekstilbit på tre minutter. Foto: RMIT University

Smart tekstil på tre minutter – med energilagring

Neste generasjonen vanntette smarte tekstiler blir lasertrykket og laget på få minutter. Det er fremtiden slik forskerne bak ny e-tekstil teknologi ser det.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Forskere fra RMIT University i Australia har utviklet en kostnadseffektiv og skalerbar metode for raskt å fremstille tekstiler med innebygde energilagringsenheter.

På bare tre minutter kan metoden produsere en 10x10 cm smart tekstilstykke som er vanntett, strekkbar og ferdig integrert med energihøstingsteknologi.

Teknologien gjør det mulig å lasertrykke grafen superkondensatorer – kraftige og langvarige energilagringsenheter som lett kombineres med solenergi eller andre kraftkilder – direkte på tekstiler.

I et «proof-of-concept», koblet forskerne superkondensatoren med en solcelle, og fikk et effektivt, vaskbart og smart stoff med egen energiforsyning som takler de viktigste ulempene ved eksisterende e-tekstil energilagringsteknologier.

Den voksende smarte tekstilindustrien har forskjellige bruksområder innen bærbare apparater for forbruker-, helse- og forsvarssektoren – fra overvåking av vitale funksjoner hos pasienter, til å spore plassering og helsetilstand hos soldater i felt, og overvåke piloter eller sjåfører for utmattelse.

Dr Litty Thekkakara, forsker ved RMITs School of Science, sier at smarte tekstiler med innebygde sensorer, trådløs kommunikasjon eller helseovervåkningsteknologi krever robuste og pålitelige energiløsninger.

Dr Litty Thekkakara, RMIT-forsker og medutvikler av den nye teknologien som gjør det raskt å fremstille tekstiler med innebygde energilagringsenheter. Foto: RMIT University

– Nåværende tilnærminger til smart tekstilenergilagring, som å sy batterier i klær eller bruke e-fibre, kan være krevende og tungt, og kan også ha kapasitetsproblemer, sier Thekkakara. – Disse komponentene kan også kortslutte og oppleve mekanisk svikt når de kommer i kontakt med svette eller fuktighet fra omgivelsene. Vår grafenbaserte superkondensator er ikke bare vaskbar, den kan lagre energien som trengs for å drive et intelligent plagg – og det kan lages på få minutter i stor skala.

Forskerne analyserte ytelsen i en rekke mekaniske tester, som temperatur- og vaskbarhetstester og fant at den forble stabil og effektiv.

Forskerne har søkt patent på den nye teknologien, som ble utviklet med støtte fra RMIT Seed Fund og Design Hub-prosjektstipend.

Powered by Labrador CMS