IBM slipper Power - Elektronikknett
power9-die

IBM slipper Power

Fra nå av er CPU-arkitekturen Power et prosjekt i Linux Foundation. Sammen med relatert teknologi blir instruksjonssettet åpen kildekode.

Allerede i 2013 gjorde IBM det lettere for andre å bygge kretser på sin Power-arkitektur, ved å frigjøre noen av deres immaterielle rettigheter. Arbeidet ble administrert av stiftelsen Open Power Foundation.

Nå går kontrollen over til Linux Foundation. Dermed tas ikke beslutninger om fremtidig utvikling av Power av IBM alene, men av flertallsvedtak i det som blir Linux-stiftelsens 54. prosjekt, «Openpower».

Samtidig slipper IBM enda mer av sine rettigheter, og det viktigste er instruksjonssettet. Nå er det fritt fram for alle å bygge CPU’er som forstår Power-instruksjoner og de kan i tillegg legge til nye instruksjoner.

IBM slipper også åpen kildekode for en myk Power CPU, så vel som kode for OpenCapi (Open Coherent Accelerator Processor Interface) og OMI (Open Memory Interface).

Power-prosessorer finnes i dag for det meste i IBM-servere og superdatamaskiner. I en pressemelding snakker IBM om AI-akselerasjon som en interessant applikasjon. Å eksperimentere med nye instruksjoner er ekstremt interessant på AI-området, der «dyp læring» høster stor suksess, mens det store spørsmålet er om hvordan teknologien skal støttes mest effektivt i maskinvare.

AI-akselerasjon er også en av de hotte applikasjonene for den konkurrerende, åpne arkitekturen Risc-V, som kan ha vært en av faktorene som gjorde at IBM valgte å slippe Power.

Det er 350 medlemmer i IBMs egne Power Foundation, inkludert Google, Inspur, Hitachi, Wistron, Mellanox, Nvidia og Red Hat.

Kommentarer