Kunstig intelligens inntar matprodusentene - Elektronikknett
Matsvinn
Ny teknologi kan redusere matsvinn. Foto: Unslpash

Kunstig intelligens inntar matprodusentene

Stadig flere virksomheter i næringskjeden tar i bruk teknologi for å forhindre og redusere matavfall og svinn.

Det kastes det over 88 millioner tonn med mat over hele Europa hvert år, noe som gir et tap på nærmere 1373 milliarder norske kroner. Bernhard Url, administrerende direktør for European Food Safety Authority, forklarer dette på en enkel måte:

– Europa kaster 30 prosent av maten som kjøpes, det er en etisk skandale.

Selv om Europa har noen av verdens strengeste standarder når det kommer til matsikkerhet og emballasje, er regulering kun en del av løsningen. Fra produsenter som produserer og leverer mat til forhandlere som deretter tar maten ut i butikk – er det nå flere virksomheter i næringskjeden som tar i bruk teknologi for å forhindre og redusere matavfall og svinn.

Unngår svinn med datadrevet innsikt

DVNutrition, en ledende produsent av myseprotein, har gått i spissen og revolusjonert produksjonsprosessen ved bruk av kunstig intelligens (AI). Det hollandske selskapet produserer men enn 10 000 tonn myseprotein hvert år, og for å unngå svinn må de være sikre på at de har full kontroll over beslutninger gjennom hele produksjonsprosessen.

– For DVN opprettet vi en digital tvilling som justerer driftsplanleggingen så nær sanntid som mulig, basert på den stadig skiftende situasjonen i produksjonsprosessen. Vi samarbeider tett med søsterselskapene Actemium og Bostec, og samlet kan vi levere en kombinasjon av domenekunnskap, prosesskunnskap og innovasjon, forteller Leon de Ridder, kundeansvarlig hos Axians, IT-selskaper som samarbeider med DVNutrition.

Gjennom denne kompetansen fra IT-selskapene, samt datadrevet innsikt og prediktiv analyse, er DVNutrition i stand til å bremse og til og med stoppe produksjonen, når lageret fylles opp. Dermed reduserer de risikoen for overproduksjon og minsker svinn.

I tillegg håper DVNutrition å øke kvaliteten på myseproteiner og syrer ved å bruke nye algoritmer, samt analysere nye og historiske data.

–Myse er et naturlig produkt og årstidene påvirker sammensetningen. Derfor må vi alltid ta hensyn til dette for å garantere høy kvalitet. Ved hjelp av oppdaterte data, som temperatur, kan vi gjøre proaktive tilpasninger i sanntid, sier Marcel Boon, daglig leder for DVNutrition.

– Vi bruker derfor kunstig intelligens for å støtte operatørene våre ved å gi dem relevante og nøyaktige data. På denne måten kan vi alltid skjerpe produksjonsprosessene og forbedre kvaliteten på produktene våre, avslutter Boon.

Bruker AI for å forlenge holdbarheten

Utseende og kvalitet på emballasje – skrukker, bulker eller sprekker – er noen av hovedårsakene til matsvinn. Tetra Pak, markedsleder innen matvare- og emballasjeløsninger i over 175 land, utvikler AI-drevne systemer, som går ut på at man tar et bilde av hver enkel pakke som kommer ut fra produksjonslinjen og analyserer disse for å redusere feilene.

Tradisjonelle metoder for kvalitetskontroll av emballasje gjennomføres ved at operatørene sjekker et visst antall pakker. Tetra Paks løsning analyserer hvert pakkebilde gjennom et system som identifiserer om det er et problem med en pakke eller ikke. Takket være kunstig intelligens har Tetra Pak derfor bedre innsikt i problemene kundene opplever under produksjon og kan gi dem anbefalinger basert på analyser, og kontrollere om feilen skyldes prosesser og rette opp i disse.

– En enkelt maskin produserer rundt syv pakker hvert sekund, noe som gjør manuell inspeksjon av hver pakke umulig. Med denne teknologien kan Tetra Pak sammen med kundene våre sikre nødvendig kvalitet og riktig utseende på pakkene, forteller Johan Nilsson, VP Industry 4.0 Solutions & Digital fra Tetra Pak.

Ved å bruke teknologi som kunstig intelligens, bidrar matprodusenter over hele Europa til å stoppe matsvinn. Så når du nå skriver handlelisten din, kan du dra på butikken med en litt bedre samvittighet.

Hos Microsoft, som er kilde for denne artikkelen, kan du lese mer om hvordan kunstig intelligens transformerer produksjon (ekstern lenke).

Kommentarer