Teller fisk i dypet - Elektronikknett
Deep-Vision-i-traal
Deep Vision i trål: Deep Vision er nå tilgjengelig for salg i ”forskningsversjon”. En kommersiell versjon, som bl.a. skal gjøre det mulig å sortere fisk i trålen, skal være på markedet om et års tid. (Foto: Scantrol Deep Vision AS)

Teller fisk i dypet

Etter mer enn ti års utvikling, er trålkamerasystemet Deep Vision endelig leveringsklart. I første omgang i en forskningsversjon. Til neste år er en ren kommersiell versjon klar.

Konseptet, som er utviklet av Scantrol Deep Vision AS i Bergen, fikk Nor-Fishing-messens Innovasjonspris allerede i 2016. Under årets messe kunne selskapet vise frem en ferdig forskningsversjon.

Selektivt trålfiske
– I første omgang er det nok de største trålerne som vil ha størst nytte av teknologien, men vi planlegger å lage ulike versjoner av systemet slik at det kan benyttes på alle typer trålere, forteller daglig leder i Scantrol Deep Vision, Hege Hammersland-White. – Da vi designet undervannsrammen, var det viktig for oss å komme frem til en løsning som lett lar seg skalere opp eller ned avhengig av type fiskeri og trål. Vi mener selektivt trålfiske kommer til å bli normen for alle fartøyer i årene fremover fordi det øker effektiviten og inntjeningen til fiskerne, samtidig som det skåner havets ressurser på en ny og bedre måte, understreker hun.

Deep-Vision-screenshot-1 Skjermdump fra Deep Vision med lengdemåling av fisk. (Foto: Scantrol Deep Vision AS)

Måler fisk
Deep Vision er et undervanns kamerasystem for å identifisere og måle fisk under vann. Dermed trenger man ikke å ta fisken om bord først. Nå tenker man å videreutvikle forskningsversjonen til en fiskeriversjon som skal gjøre det mulig for fiskebåtskipperen å programmere hva slags fisk han vil ha, og sortere den automatisk.

Ti års FoU
Systemet er resultatet av mer enn ti års forskning og utvikling, med bruk av ledende maskinsynteknologi og avanserte bildeanalyseteknikker, alt implementert i robuste undervannskapslinger. Utviklingsarbeidet startet i Scantrol AS, mens søsterselskapet Scantrol Deep Vision ble skilt ut i 2014.

Stereokamera
Systemet består av en ramme og en kameraenhet som er festet til trålen. Under et kast blir alle organismer som passerer gjennom trålen fotografert av et stereokamera. De høyoppløselige bildene blir så analysert i programvare for registrering av arter, og halvautomatiske lengdemålinger.

Artikkelen ble publisert i Elektronikk nr 9/2018. Hele saken kan leses i vår digitalversjon (lenke).

Kommentarer