Norsk IoT-løsning avlaster bytrafikk - Elektronikknett
autoparkering
(illustrasjonsbilde: Toyota)

Norsk IoT-løsning avlaster bytrafikk

ParQSense Smart Sensor med Silicon Labs' trådløse teknologi hjelper bilførere raskt å finne ledige parkeringsplasser.

Q-Free og Silicon Labs kunngjør et samarbeid om en ny utendørs IoT sensorløsning for parkering, som gjør det raskere og enklere for bilførere i byområder å finne ledige parkeringsplasser.

Selskapene har jobbet sammen for å utvikle Q-Frees ParQSense Smart Parkeringssensor, som bruker Silicon Labs Wonder Gecko Wireless Microcontroller (MCU) for styring og Sub GHz-tilkobling – også et norskutviklet produkt.

Q-Free-løsningen ble utplassert som pilot i år i EU (Storbritannia, Nederland, Sverige og Norge) og Nord-Amerika, og vil bli utgitt for kommersiell bruk 17. september.

– Q-Frees ParQSense Smart Parkeringssensor er et godt eksempel på hvordan IoT-oppfinnsomhet kan forbedre våre liv og den samlede urbane opplevelsen, sier Dennis Natale, visepresident og daglig leder for IoT Products hos Silicon Labs. – Etterspørselen etter smarte byløsninger akselereres, og IoT-innovatører som Q-Free velger Silicon Labs laveffekt trådløse tilkoblingsteknologier for sine løsninger.

Med mer enn 30 år i det intelligente transportmarkedet har Q-Free fokusert sine ressurser på å utvikle måter å redusere trafikkstrømmer. Q-Free tilbyr et bredt spekter av transportteknologier, inkludert elektronisk tolling, kjøretøytellere, overvåkningsteknologier og parkeringsstyringsløsninger. ParQSense Smart Parking Sensor er en av selskapets første sensorprodukter som støtter utendørs parkeringsbehov. Ifølge en INRIX-studie kan 20 prosent av trafikken i byområdene tilskrives bilister som leter etter parkeringsplasser.

– For å utvikle en IOT-sensorløsning for utendørs parkering som kunne lykkes i dagens marked, måtte vi levere en kombinasjon av lavt strømforbruk, langdistanse trådløs forbindelse og høy ytelse, sier Brage Blekken, prosjektleder i Q-Frees FoU avdeling. – Silicon Labs hjalp oss med å overvinne denne utfordringen ved å tilby den beste trådløse teknologien som er i stand til å overføre data over lange avstander i sub-GHz-båndet.

Mange eksisterende utendørs parkeringssensorer på markedet før Q-Free-løsningen hadde nøyaktighetsbegrensninger, og kjempet med trådløse egenskaper og forstyrrelser fra mobilnett som vanligvis er knyttet til urbane miljøer.

Q-Free ParQSense-løsningen bruker dublert radar- og magnetfeltteknologi til å føle med mer enn 99 prosent nøyaktighet om et kjøretøy er til stede på en parkeringsplass. Applikasjonen overfører data til sentraliserte basestasjoner over ultra lange avstander ved bruk av smalbånds sub-gHz trådløs tilkobling.