Motorola feirer 90 år - Elektronikknett
Motorola_Heritage
I 1930, to år etter at brødrene Galvin hadde etablert Galvin Manufacturing Corporation, kom den første bilradioen som fikk navnet Motorola. Den besto av tre deler: Radio, høyttaler og betjening som ble festet til rattstammen.

Motorola feirer 90 år

Den 25. september i 1928 i Chicago etablerte brødrene Paul og Joseph Galvin, Motorolas grunnleggere, Galvin Manufacturing Corporation. De hadde bare ett produkt og fem ansatte. Og nå kan de feire 90 år.

Det første produktet ble designet i 1928 for å håndtere batterilevetid, en utfordring som fortsatt finnes i dag.

Galvin Manufacturing batterieliminator brukte batteridrevne radioer til å kjøre på vanlig strøm.

Galvin_brothers Brødrene Galvin; Paul og Joseph.

I 1930 introduserte Galvin bilradioen Motorola. Motorola-merket ble så populært at i 1947 endret Galvin Manufacturing Corporation sitt navn til Motorola Incorporated. Og åtte år senere, i 1955, ble Motorolas «batwing» født.

Vi kan også nevne verdens første FM bærbare toveisradio (1943), som gjorde det mulig å kommunisere fra den første månelandingen til jorden.

I dag er mye forandret. Som kjent skilte de ut halvledervirksomheten til et nytt selskap, Freescale. Dette ble senere solgt til investorselskapet Texas Pacific Group for 14 milliarder dollar, før de, etter å ha tatt selskapet av børs, solgte det til NXP for 32 milliarder dollar. En grei investering for TPG vil vi mene.

Er du interessert er det mer Motorola-historie anbefaler vi denne siden: Heritage Stories hos Motorola Solutions.

Og fra digitalversjonen av vårt jubileumsnummer (nr 6/2017), anbefaler vi dessuten å lese om «Motorolamannen». Det handler blant annet om virksomheten og historien om Motorolas halvledervirksomhet i Norge. Mye god, norsk elektronikkhistorie her. Liker du det du ser her, sender vi deg bladet mot porto.

Kommentarer