Jakter hull i dekningen - Elektronikknett
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen
En ikke kan bygge mobilnett fra hovedkontoret på Fornebu, er dekningsdirektørens begrunnelse for at han kjører landet rundt hvert år. Foto: Martin Fjellanger

Jakter hull i dekningen

Dekningsdirektøren i Telenor Norge legger nå ut på sin årlige tur for å sjekke Telenors mobilnett i hele landet.

Bjørn Amundsen gjør seg klar for 10.000 km i bilen Norge på langs. For 24. året på rad legger dekningsdirektøren i Telenor Norge ut på tur for å sjekke mobilnettet. Han starter i Råde i Østfold og ender i Vardø øst i Finnmark – og da er han bare halvveis, for han skal hjem igjen også.

Når turen er over har det gått 5-6 uker. Turen er spesiell i lengde og omfang, men dekningsdirektøren er for øvrig på farten året rundt på motorsykkel, bil, båt og scooter for å måle kvaliteten i mobilnettet. Senest fulgte han sykkelrittet Arctic Race of Norway på motorsykkel.

– Jeg bruker å si at en ikke kan bygge mobilnett fra hovedkontoret på Fornebu. Det er når jeg er ute i felt og treffer brukerne jeg får det store bildet av hvordan nettet må være, sier Amundsen.

Telenor Norge har verdens raskeste nett, viser nye målinger. Amundsen er stolt 
av arbeidet som er lagt ned for å få et så godt nett.

– Jeg tror ikke alle er klar over hvor god nettkvaliteten i Norge er. Det er bare å ta en tur  utenlands, så merker du at forskjellen er stor. I Norge kan du i store deler av landet se film fra  mobile enheter uten forstyrrelser. Nedover i Europa har jeg erfart mange steder at det knapt er mulig å logge seg på nett via mobiltelefonen, sier Amundsen.
Selv om kvaliteten på mobilnettet er blitt veldig god, er det fremdeles noen hull, innrømmer han.

– Vi er ikke i mål med oppgraderinger fra 2G til 4G. Fremdeles gjenstår det flere tunneler og  strekninger uten god dekning. Og så er det strømløse områder der det er nesten umulig å bygge dekning, sier Amundsen for å forventningsstyre kundene.

Med bilen full av måleutstyr, har dekningsdirektøren programmet klart. Han skal måle kvaliteten  i nettet, og melde tilbake til teknologidivisjonen på Fornebu. Når turen er over, sitter Telenor med et fullstendig bilde av hva som er bra og hva som må forbedres. Underveis møter han kunder, næringsliv og politikere. Han benytter også anledningen til å møte media og dele erfaringene han har gjort underveis på dekningsturen.

– Jeg har tatt denne runden mange ganger, og er forberedt på at det blir krevende. Samtidig er jeg overbevist om at å reise rundt på denne måten er den beste muligheten til å få kvalitet i nettet. Jeg møter brukerne av nettet og får da førstehåndskunnskap om hvordan mobilnettet er, sier Amundsen.