Berit Svendsen ute av Telenor - Elektronikknett
Berit_Svendsen_telenor_norge

Berit Svendsen ute av Telenor

Etter det som flere medier har rapportert som en intern konflikt i Telenor, har Berit Svendsen valgt å fratre stillingen som administrerende direktør i Telenor Norge og Cluster Head for Skandinavia.

"En mørk dag i Telenors historie" kaller konserntillitsvalgt Esben Smistad i Telenor hendelsen, ifølge Aftenposten.

Mens det har versert historier om at konsernsjef Sigve Brekke har prøvd å vingeklippe Berit Svendsen, er den offisielle versjonen at man ønsker at Telenor-ledere skal videreutvikle seg, bl.a. gjennom jobbperioder i Asia. Dette har Svendsen ikke vært interessert i, og det hevdes at hun er blitt fratatt viktige støttefunksjoner rundt seg i etterkant av dette.

Svendsen skal ha blitt tilbudt flere andre stillinger i konsernet, blant annet i det thailandske datterselskapet Dtac, ifølge DN.

Berit Svendsen er en av få toppledere i Telenor som kommer med en teknologisk bakgrunn – hun startet karrieren som forsker i Televerkets forskningsinstitutt. Svendsen har vært administrerende direktør i Telenor Norge i sju år, og har hatt en tilleggsrolle som Cluster Head for Skandinavia siden mars 2017. I løpet av siste halvår har både styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke hatt dialog med Svendsen om ”videre karriereutvikling og mulige nye ansvarsområder”, heter det i en pressemelding fra Telenor.

To menn(!) tar nå over rollene til Berit Svendsen. 

Dette betyr at kun to av av de ni som sitter i konsernledelsen kvinner. Fagforeningene er ikke imponert. 

– Mangfoldsledelse er tydeligvis ikke noe Telenor kan skryte av. Dette holder ikke i likestillingslandet Norge i 2018, sier forbundsleder Monica A. Paulsen i Negotia, til DN. 

Styret i Telenor Norge har utnevnt Petter-Børre Furberg som ny administrerende direktør. Samtidig er Kaaren Hilsen ansatt som ny administrerende direktør for Telenor Sverige. Morten Karlsen Sørby er utnevnt til fungerende Cluster Head for Skandinavia etter Svendsen.

– Siden Berit selv har vist et stort engasjement for å arbeide videre med Skandinavia og jeg ønsket å beholde henne i konsernledelsen, var nettopp ett av tilbudene å fortsette som sjef for denne regionen og overta etter meg som styreleder i Telenor Norge, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor.

– Berit Svendsen har vært en markant lederskikkelse i Telenor i en årrekke, og hun har gjort en stor innsats for selskapet og oppnådd gode resultater. Jeg har virkelig ønsket å ha med Berit videre, samtidig som jeg har vært tydelig på at ledere i Telenor må være forberedt på å ta nye roller for å øke kompetansen og erfaringsbasen. Jeg er lei meg for at vi ikke har lykkes med å få Berit til å ta en av disse rollene, sier Brekke.

Ifølge en pressemelding fra Telenor har partene sammen blitt enig om en avtale som innebærer at Berit Svendsen fratrer sin stilling som CEO for Telenor Norge og Cluster Head for Skandinavia.

– Jeg forlater Telenor med en stolthet over å ha bidratt positivt til selskapets utvikling og vekst gjennom 30 år. Jeg har hatt gleden av å bli løftet opp og fram av fantastiske kolleger og medarbeidere. Sammen har vi tatt Telenor til nye høyder. Det har blitt lagt merke til også langt utenfor selskapet. Jeg ønsker alle venner og kolleger i Telenor lykke til videre. Nå skal jeg ta litt fri og nullstille meg før jeg helt sikkert gyver løs på nye, spennende oppgaver et annet sted, sier Berit Svendsen.

Telenors konsernledelse vil etter endringene bestå av:

  • Sigve Brekke, konsernsjef
  • Jørgen C. Arentz Rostrup, finansdirektør
  • Cecilie Blydt Heuch, konserndirektør HR
  • Anne Kvam, konserndirektør Corporate Affairs (tiltrer 1. oktober)
  • Ruza Sabanovic, konserndirektør Teknologi
  • Svein Henning Kirkeng, konserndirektør Produkt og Marked
  • Morten Karlsen Sørby, konserndirektør, fungerende Cluster Head Skandinavia (i ett år)
  • Petter-Børre Furberg, konserndirektør, Cluster Head for Emerging Asia (inntil tiltredelse som adm.dir i Telenor Norge)
  • Albern Murty, konserndirektør, Cluster Head for Developed Asia og administrerende direktør, Digi