Enda tøffere fra Harwin - Elektronikknett
Robuste kontakter fra Harwin
– På de nye Vivern sensorkontaktene har vi lykkes å øke antall kontaktpinner fra 5 til 10 på omtrent det samme arealet som før, og tatt frem et riktig robust og lettvekt kontaktsystem, sier Andrew McQuilken i Harwin.

Enda tøffere fra Harwin

electronica 2018: Harwin betegnes gjerne som en elmek-leverandør litt utenom det vanlige. Jo tøffere utfordringer, jo mer liker de seg, skal vi tro teknisk direktør Andrew McQuilken.

Selskapet kommer nå med en rund sensorkontakt, rettet mot bruk innen motorsport. – Vi så at disse miljøene hadde behov for noe nytt, og tok utfordringen med å utvikle det som er blitt de nye Vivern sensorkontaktene. Vi har bl.a. lykkes å øke antall kontaktpinner fra 5 til 10 på omtrent det samme arealet som før, fremholder teknisk direktør Andrew McQuilken.

Ekstremt

De tipunkts kontaktene med pitch på 1,45mm har en strømkapasitet på 2A per leder og isolasjonsmotstand på mer enn 1 Gohm. Kontaktene kan leveres i konfigurasjoner som både kabel-til-kabel og kabel-til-kort. Ekstern diameter er kun 10,6mm. – Størrelsen og vekten gjør at disse er godt egnet innen ekstrem motorsport, men også i mange andre røffe anvendelser der sensor- og datainnsamling er aktuelt, og vekt og plass er kritisk. Det kan for eksempel være robotikk og avionikk, sier McQuilken. Frigjøringskragen som er implementert i den bajonettbaserte låsemekanismen er bygget for å kunne ofres for å beskytte mot ledningsbundet skade forårsaket av overbelastning og ekstern påvirkning. 

IP67
Harwin Vivern PR 24 October 2018 De kompakte Vivern-kontaktene er godt egnet for motorsport.

Vivern-kontaktene, som er laget av en kobberlegering med gullplettering, er designet for bruk med 24AWG- og 26AWG nettverkskabling, og har hver seg en IP67-kompatibel forseglet kapsling for å motstå væskeinntrengning. Integrert mulighet for fargekoding skal redusere risiko for feilmontering av nærliggende kabler.

Apropos motorsport, så er G-krefter noe man ikke skal spøke med. En jagerflypilot kan tåle opp mot 9 G. Mens et ballistisk missil gjerne utsettes for 100G, og akselerasjon til 10 ganger lydens hastighet. Dette er bare ett eksempel på hvor elektronikk – og elektromekaniske komponenter som konnektorer og slikt helst skal holde fast.

Gecko
Gecko SL Cables 19 Sept 2018 Gecko SL kabelkontakter.

En av teknologiene som Harwin har fokusert mye på den senere tid, er det lettvekts og plassbesparende konnektorsystemet Gecko Screw-Lok. – Systemet løste mange problemer for kundene innen avionikk, romfart, militær og motorsportmarkedene. De 1,25mm pitch kontaktene kan tåle 20G vibrasjon i seks timer, og 100G støt, forteller teknisk direktør Andrew McQuilken.

Fordi enkelte kunder, bl.a. innen medisinsk teknologi, av ulike årsaker ønsket mulighet for å montere hunnkontakter på kretskort, har Harwin utviklet en ny, revers festeinnretning for disse kontaktseriene. Her fungerer hannkontaktene som den flytende innfestingen, og kan skrues inn i hunnkontaktene – i motsetning til det konvensjonelle Gecko-SL-systemet, der det er hunnkontaktene som har den flytende innfestingen.

Gecko-SL Reverse Fix er tilgjengelig både på hann- og hunn kabelkapslinger. For denne versjonen kan hunnkontaktene benyttes i et panelmontert arrangement, med en trådet stubb posisjonert på baksiden av skruefestet. Både hullmonterte og overflatemonterte versjoner er tilgjengelig. I tillegg støttes nå Gecko-SL produktene av et utvalg bruksklare kabelsammenstillinger, som ifølge McQuilken skal dekke en rekke bruksområder.

Industrielt
Harwin_M225_PR_17 October 2018 M225-kontaktene.

Harwin lanserer også nye 2mm pitch industrielle kontakter, i form av M225-serien som er innrettet mot industrielt bruk og tilpasset vibrasjoner og støt. Kontaktene skal tåle 10G vibrasjon over seks timer, og kommer i glassfiberforsterket PPS-kapsling, med minst 100Mohm isolasjonsmotstand. Strømkapasitet er 3,3A.

Kommentarer