Bygger verdens mest avanserte robotfabrikk

Fabrikken, som ABB bygger i Shanghai, vil kombinere digitalt oppkoblede teknologier, avanserte samarbeidsroboter og forskning på kunstig intelligens (AI) for å skape den mest sofistikerte, automatiserte og fleksible fremtidsfabrikken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Den nye fabrikken skal etter planen åpne i slutten av 2020. Satsingen er en viktig milepæl for ABB som Kinas største robotprodusent, som også er verdens største robotmarked. I 2017 ble hver tredje robot globalt solgt i Kina, som kjøpte nærmere 138 000 roboter.

Om fabrikken

  • Investeringen på 150 millioner dollar, nærmere 1,3 milliarder kroner, vil utvide ABBs ledende posisjon i verdens største robotmarked
  • Integrert forsknings- og utviklingssenter vil akselerere digital innovasjon og framskritt innen kunstig intelligens
  • Innovativt fabrikklayout for maksimal utnyttelse av anlegget

ABB og Shanghai kommune har også signert en omfattende, strategisk samarbeidsavtale for å støtte industri, energi, transport og infrastruktur i regionen samt «Made in Shanghai»-initiativet.

– Kinas produksjonstransformasjon er forbilde for resten av verden, sier ABBs konsernsjef Ulrich Spiesshofer. – Landets strategiske omfavnelse av de nyeste teknologier for kunstig intelligens, avansert robotteknologi og skybasert databehandling er en oppskrift for ett hvert land som ønsker å ha produksjon i verdensklasse.

Skreddersøm
Den nye Shanghai-fabrikken får et antall maskinlærings-, digital- og samhandlingsløsninger som vil gjøre den til verdens mest avanserte, automatiserte og fleksible fabrikk i robotindustrien. Et integrert forskings- og utviklingssenter vil akselerere innovasjoner innen kunstig intelligens. Ved å benytte en ny, global designtilnærming vil fabrikken dramatisk øke både bredden av roboter og varianter av dem. Det betyr større og raskere kundetilpasning.

ABB vil også kunne kombinere den utvidede porteføljen av roboter til et ubegrenset antall skreddersydde løsninger.

– Konseptet bak fabrikken er det samme vi forteller kundene hver dag: Invester i automatiseringsløsninger som gir fleksibilitet og smidighet for å vokse uansett hvilken retning markedet går i, forteller Sami Atiya, leder for divisjon Robotics and Motion i ABB. – Vi er stolte over å hjelpe kunder over hele verden med løsninger som fullt ut utnytter de siste teknologier som møter utfordringene med masseskreddersøm, raskere syklustider i produksjonen og kontinuerlige endringer, som har blitt den nye normalen – også i våre egne fabrikker.

Digital tvilling
Hele Shanghai-fabrikken vil bli modellert som en digital tvilling, og får intuitive, skreddersydde dashboard slik at ledelse, ingeniører, operatører og vedlikeholdseksperter kan foreta de beste beslutninger. Dette inkluderer innsamling og analyse via «ABB Ability» oppkobling for helsetilstand og ytelser fra ABBs roboter i fabrikken for tidlig identifikasjon av potensielle problemer. I tillegg til å unngå kostbar nedetid, tilbyr ABB Ability avanserte, digitale løsninger som kan forbedre ytelser, pålitelighet og energibruk, samt gi aksess til it-plattformer som Microsoft Azure skyløsning.

ABBs YuMi skal også arbeide i fabrikken.

Den nye fabrikken får en innovativ, fleksibel layout basert på sammenkoblede øyer med automatisering istedenfor faste produksjonslinjer. ABBs automatiserte logistikkløsninger vil benyttes for hele anlegget, inkludert selvkjørende trucker som autonomt kan følge robotene gjennom produksjonen og forsyne dem med deler fra lokale produksjonsceller. Produksjonen kan således tilpasses og skaleres effektivt til endringer i robotmarkedet uten ekstra kapasitetsutvidelse.

Tospann
– Konvensjonelt syn på fabrikkstørrelse og investeringer for å møte fremtidens behov er på vei ut, sier Per Vegard Nerseth, leder for ABBs robotvirksomhet. – Konseptet med vår nye fabrikk er å lage den smarteste og mest fleksible bruken av hver eneste meter i produksjonen. Det gjør vi ved å kombinere smidige automatiseringsløsninger med våre medarbeideres kapabiliteter.

For å hjelpe overgangen til masseskreddersøm i produksjonen og sikre maksimal produktivitet og fleksibilitet, vil den nye Shanghai-fabrikken i stor grad benytte ABBs SafeMove2 programvare, som muliggjør tett samarbeid mellom mennesker og roboter. I tillegg vil ABBs YuMi-roboter muliggjøre tett samhandling i mange av sammenstillingslinjene for små deler som trengs for å produsere en ABB-robot.

Powered by Labrador CMS