Analyseverktøy kan ta kriminelle droner – og personene bak - Elektronikknett
Drone_MSAB
Foto: MSAB

Analyseverktøy kan ta kriminelle droner – og personene bak

XRY Drone fra svenske MSAB og amerikanske URSA lar etterforskere trekke ut og analysere data fra populære dronemodeller som brukes til ulovlig aktivitet, ved å avsløre flyveveier, opprinnelse, oppførsel og annen kritisk informasjon som kan identifisere operatører.

Politiet, fengselsvesen, grensekontroll og militære organisasjoner over hele verden utvikler metoder for å motvirke den voksende trusselen fra droner. Når en drone engasjert i ulovlig aktivitet blir funnet og tatt, må etterforskere trekke ut, avkode og se dataene som kan hjelpe dem til å finne operatører og de som står bak.

Den nye XRY Drone gir nye muligheter til å gjøre akkurat det. Basert på et samarbeid mellom URSA og MSAB, er XRY Drone et nytt medlem av XRY-serien fra MSAB, som blir mye brukt av politimyndigheter for å gjenopprette og vise data fra mobiltelefoner og andre mobile enheter.

– Droner eksploderer i popularitet, og deres operasjonelle evner vokser også raskt. Dessverre har de også vist seg å være nyttige verktøy for kriminelle handlinger som å bære telefoner, våpen og narkotika til fengselsinnsatte, for ulovlig overvåking og til og med terrorangrep , sier David Kovar, president for URSA. URSAs utviklingsteam har jobbet med MSAB for å få tilgang til og dekode dataene i en rekke av de mest brukte drone-modellene.

XRY Drone kan gjenvinne data fra droneens «black box», fra minnefiler, og fra smarttelefoner som brukes til å kontrollere drone. Etterforskerneforskerne kan se flyvebaner, se bilder og videoer, og få tilgang til annen informasjon som kan hjelpe til med å identifisere den mistenkte som bruker dronen.

Kommentarer