Skandinavias første 5G-pilot - Elektronikknett
Telenor åpner 5G på Kongsberg - web

Skandinavias første 5G-pilot

Telenor åpnet i dag Skandinavias første 5G-pilot på Kongsberg. Piloten blir et testlaboratorium for framtidens supernett.

Begivenheten foregikk under teknologi- og innovasjonskonferansen Kongsberg Summit og er ifølge Telenor en milepæl i norsk telekom-historie.

– I Telenor har vi forberedt oss for 5G i flere år, og er nå endelig klare til å dele teknologien med familier og virksomheter i teknologibyen Kongsberg. Vi ser frem til å teste ut teknologien og lære mest mulig sammen med de nye pilotkundene våre, forteller Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor.     

Utviklingen av mobile nettverk går raskere enn noen gang - med nye generasjoner omtrent hvert tiende år siden analogt NMT (1G) kom i 1981. I 2012 lanserte Telenor 4G etterfulgt av 4G+, og ifølge Speedtest fra Ookla har Telenor nå verdens raskeste mobilnett. I dag starter Telenor testingen av 5G på Kongsberg.

– 5G er ikke kun en ny generasjon mobilnett, men åpner opp et enormt potensiale innenfor data- og telekom og vil forbedre de aller fleste tjenester og løsninger, uavhengig av bransje. Når vi nå har åpnet Skandinavias aller første 5G-pilot på Kongsberg, har vi fått på plass en fleksibel verktøykasse for å ta digitalisering ett steg videre, både i Norge og andre land hvor Telenor opererer, sier Brekke.

Pilotprosjektet på Kongsberg

Telenors pilotprosjekt tilbyr utvalgte innbyggere på Kongsberg tilgang til fremtidens teknologi, og denne testingen vil vare frem til sommeren 2019. I starten vil fem familier teste bredbånds- og TV-tjenester levert via 5G i sine hjem. I løpet av pilotperioden vil flere kunder bli koplet på. I tillegg til lokale innbyggere er flere virksomheter involvert, deriblant Coop, Stiftelsen Norsk Luftambulanse og Applied Autonomy.

– Vi begynner i Kongsberg og vil utvide med flere pilotsteder i 2019, og forbereder oss på gradvis å rulle ut 5G fra 2020, sier Bjørn Ivar Moen, konstituert leder for Telenor Norge.

5G åpner for uante løsninger

Sammenlignet med 4G er 5G en langt mer avansert og innovativ teknologi, med enda mer kapasitet, høyere hastigheter og raskere responstid. 5G vil gi nordmenn tilgang til egenskaper og tjenester som aldri før har vært tilgjengelig. Den nye mobilteknologien vil gi fiberoptisk kommunikasjonshastighet og gjøre det tilgjengelig i lommen din.

– 5G-teknologien vil fundamentalt kunne endre flere samfunnskritiske operasjoner, for eksempel trafikkavvikling, helsetjenester og viktige kommunikasjonstjenester som nødkommunikasjon, sier Moen.

Digital transformasjon

5G-nettet vil bestå av såkalte skivedelte nettverk, som egentlig er flere separate nett. Disse nettverkene kan tilpasses ulike behov på en helt ny måte og fungere som om de er egne nett, til tross for at de tilhører ett helhetlig 5G-nettverk. Vi kan dermed forvente oss høye hastigheter, minimale forsinkelser og et mer pålitelig nett.

– Fordi 5G-nettet er lynraskt, stabilt og sikkert, kan det dramatisk forbedre samfunnsnyttige tjenester. Det nye nettet blir en driver i den digitale transformasjonen til fremtidens IKT-samfunn og vi gleder oss til å fortsette reisen, forteller Moen.

Kommentarer