Satser på innvevd syn - Elektronikknett
congatec-vision

Satser på innvevd syn

Såkalt innvevd syn – der du implementerer en eller annen for kamera og bildebehandling i en elektronisk dings – spås en stor fremtid.

Prosessorkortprodusenten congatec er en av dem som nå varsler en klar strategi om å gå inn på dette markedet.

CEO Jason Carlson peker på at innvevd syn er et spennende marked som vil vokse mye de nærmeste årene. – Bare markedet for integrerte kamerasystemer i autonome kjøretøy forventes å vokse med 140 % årlig de neste fem årene, fra omkring 5 til 900 millioner USD. Det største segmentet er imidlertid industrielle synssystemer, der vi ser analyser som peker på en vekst rundt 12% årlig,  til en omsetning på over 1,4 milliarder USD innen 2023, sier han.

Samtidig er markedet for PC- og kortbaserte kamerasystemer fragmentert, og som et resultat av dette vil standardiserte, kommersielle hyllevare (COTS) løsninger med garantert lang tilgjengelighet åpne nye markedsmuligheter, ifølge congatec.

– Når det gjelder plattformer for innvevd syn, har vi valgt å ta en helhetlig tilnærming, ved å inkludere teknologier som AI (kunstig intelligens) og dyp læring, opplyser Carlson.

I samarbeid med AMD, viste congatec under electronica 2018 for eksempel en synsbasert AI-plattform som skulle vise sømløs integrasjon av GPGPU (General-Purpose Graphics Processing Unit) teknologier. Den har ombord den nye AMD Ryzen Embedded V1000 prosessoren, som gir god GPGPU-ytelse, og som anvender det åpne økosystemet Smart Vision. Plattformen ble utviklet på basis av vanlig brukte verktøy og rammeverk, slik som TensorFlow, Caffe og Keras, og anvender i tillegg den åpne ROCm plattformen for GPGPU applikasjoner.

Idéen med åpen kilde er spesielt viktig i denne sammenhengen, ettersom det forhindrer OEMs å bli avhengig av en proprietær løsning. HIPfy er et tilgjengelig verktøy som gjør at proprietære applikasjoner kan overføres til portable HIP C++ applikasjoner.

AI-utvikling skal også ha blitt mye enklere med tilgjengeligheten av OpenCL 2.2, ettersom kjernespråket OpenCL C++ er blitt integrert i OpenCL, noe som forenkler skriving av parallelle programmer betydelig.

congatec har også inngått samarbed med syns- og ansiktsgjenkjenningsspesialisten Basler, et firma som har mer enn 30 års erfaring med kamerasystemer.  – Innvevd syn er et komplekst område. Derfor er vi interessert i å dele vår ekspertise, for å kunne tilby nøkkelferdige løsninger, sier Gerrit Fischer i Basler.