RISC-V som halvledernes ”Linux”?
SiFive er et selskap som har satt seg fore å utfordre de som har proklamert Moores lov som død. Kan RISC-V være løsningen?
Denne artikkelen er 2 år eller eldre
Sander Arts er en av de som hoppet av fra Atmel-ledelsen da Microchip overtok. Nå er han rådgiver for halvlederselskapet SiFive. Han snakker om en maskinvarerevolusjon. Det kan trenges, all den tid Silicon Valley-veteranen David Patterson for en tid siden erklærte Moores lov for død.
Silisiumisering
Spørsmålet mange stiller seg er hva som blir den neste driveren i halvledermarkedet. – Svaret er vel det vi kan kalle silisiumiseringen av allting – det vil si, IoT. Spennende tider for halvlederbransjen, men det er noen skjær i sjøen! Moores lov begynner å miste sin gyldighet, og økende designkostnader hindrer innovasjon. Kostnaden for å utvikle nye produkter ble doblet fra 20 nm til 16/14 nm. Antall fagfelter øker, og det er altfor mange som skal ha et ord med i laget, sier Sander Arts.
Skremmende kostnader
Kostnadene har begynt å skremme vekk investorer fra halvlederbransjen. SiFive hentet likevel til sammen 64 millioner USD for å satse på RISC-V. Med seg på laget hadde de fått Western Digital, som mer eller mindre har lovet å lage milliarder av RISC-V-brikker. – Åpen programvare har allerede endret mye av økonomien i innovasjon, sier Arts. – Det samme gjelder åpen maskinvare, som for eksempel Arduino.
Åpen kilde?
Spørsmålet er om halvledere kan være ”åpen kilde”? – Ja! Og RISC-V kan være mikroprosessorenes svar på Linux, mener han. Motargumentet er ofte at man like gjerne kan bruke ARM, MIPS eller PowerPC, ettersom disse arkitekturene er så utbredt likevel. Men RISC-V har noen fordeler, som ingen ISA lisensavgift, åpne kjernedesign, du kan bestemme din egen skjebne, osv. fremholder han.
Varsler store nyheter
I tillegg føyes det stadig flere (store) navn på listen over selskaper som deltar i RISC-V Foundation. Arts antyder at det kan komme store nyheter innen RISC-V innen få uker. Det kan endre måten – og mulighetene for – hvordan RISC-V kan implementeres i nye produkter.
Fremtidssikre
Hva er så SiFive sin rolle her? – Med SiFive sin løsning kan kundene sikre at deres løsninger er fremtidssikre i forhold til fremtidige revisjoner av RISC-V. Ved hjelp av SiFives DesignShare løsning skal kundene få tilgang til enkel oppdatering og revisjon av arkitekturen. – Vi kan tilby mange fordeler, ikke bare kostnadsbesparelser, hevder Arts.