Skandinavia på robot-toppen - Elektronikknett
trelleborg_UR
Robotisering med såkalte Cobots er i sterk vekst i Skandinavia. Illustrasjonsfoto: Universal Robots.

Skandinavia på robot-toppen

Sverige, Danmark og Finland ligger nå som nummer fem, seks og 15 på listen over de landene som har automatisert produksjonen mest. Norge ligger etter, men det er ventet en kraftig økning de nærmeste årene.

Bakgrunnen skal blant annet ligge i det skandinaviske skolesystemet. Norge ligger langt nede på listen, men den norske industrien – både på land og offshore – har satt robotteknologi høyere på agendaen i løpet av 2016 og 2017, blant annet gjennom etableringen av foreningen NFEA Robotics i 2017.

Sverige og Danmark har tre ganger så mange roboter som gjennomsnittet i verden. De to landene har henholdsvis 223 og 211 roboter pr. 10 000 arbeidere. Norge har 51 og ligger dermed under det internasjonale gjennomsnittet på 74. Det viser nye tall fra International Federation of Robotics. (ekstern lenke)

– I Norge vil vi gjerne fokusere på at det kan være en fordel å ’vente litt’ med å ta i bruk ny teknologi – da unngår vi en del problemer og kan gå rett på utprøvde, velfungerende tekniske løsninger om kan gi oss konkurransefortrinn umiddelbart. Vi har derfor stor tro på at vi skal klare å jobbe oss relativt hurtig oppover listen til International Federation of Robotics over implementerte industrielle roboter. Teknologien er moden og kostnadseffektiv, og vi vil definitivt se store investeringer på dette feltet i årene som kommer, sier Karin Sundvik, direktør i Norsk Forening for Elektro og Automatisering (NFEA).

Ungarskfødte Ákos Dömötör, CEO, OptoForce Ltd., som produserer sensorer til såkalte cobots, mener han skjønner hvorfor Skandinavia kommer så høyt i målingen.

– Skandinavia har generelt tatt godt imot roboter. Dere er åpne for ny teknologi, og fanger raskt opp at roboter kan klare de kjedelige oppgavene, oppgaver som dere ikke orker å ta selv. Det skandinaviske skolesystemet hyller kreativt prosjektsamarbeid. Dere er ikke vant til å gjenta de samme aktivitetene hele dagen. Det tror jeg er av de viktigste grunnene til at Skandinavia generelt er så langt framme innen automasjon. Jeg gjetter på at dere i framtiden vil bevege dere enda høyere opp på listen over robotutbredelse, mener han.

På samme måte som hos Universal Robots (tidligere omtalt her), er veksten nesten eksploderende hos cobot-bedriftene OptoForce og On Robot. Begge firmaene har mer enn doblet antallet ansatte de siste 12 månedene. Sammen arrangerer de nå den globale «Collaborative 2018 Automation Tour», og har invitert forhandlere fra Sverige, Norge, Finland, England og Nederland til cobottrening hos Universal Robots i Odense.

Kommentarer