Norsk hastighetsrekord i mobilnettet - Elektronikknett
Hastighetsrekord
Under pressekonferansen på Mobile World Congress i Barcelona fortalte Telenor om evolusjonen fram mot 5G. Fra v: Christer Eneroth (leder for Strategi i teknologidivisjonen), Berit Svendsen (leder for Telenor Norge) og Bjørn Ivar Moen (leder mobil)

Norsk hastighetsrekord i mobilnettet

For første gang er det oppnådd hastighet på over 1 gigabit i sekundet (1 Gbit/s) i mobilnett i Norge. Dette skjer som følge av at Telenor har igangsatt en pilot på ny teknologi.

Det er testing av såkalt Gigabit LTE Telenor nå gjennomfører. Telenor har bygd teknologien inn i det eksisterende 4G-nettet.

– Nå skal vi gjøre oss erfaringer med den nye teknologien, som vi vurderer å bruke for å styrke kapasiteten og dekningen utvalgte steder. Hvordan vi vil anvende Gigabit LTE avhenger av de endelige testresultatene, sier leder for Strategi i teknologidivisjonen, Christer Eneroth.

Telenor tester nå Gigabit LTE i Telenors besøkssenter, Telenor Expo.

– En betydelig del av antennene i Telenors mobilnett er klargjort for denne nye løsningen. Samtidig som vi bedrer kundenes mobilopplevelser, er dette en del av vår evolusjon mot 5G, sier Eneroth.

Eneroth påpeker at selv om 4G-nettet blir hurtigere og får mer kapasitet, bruker mobilkundene stadig mer data samtidig som Telenor ser konturene av nye tjenester som vil kreve 5G. Forskning og teknologiutvikling har gjort fremskritt siden 4G-standardene ble laget. En del av dette finner veien til 4G, slik som Gigabit LTE, men for en del av nyvinningene kreves en større endring, altså 5G.

– Telenor har de siste år hatt en årlig datavekst på 55-60 prosent, og vi tror at veksten vil fortsette med 40-50 prosent de neste årene. Fra 2013 til 2023 så utgjør det en aggregert vekst på 50 ganger eller 5000 prosent, sier Eneroth.

 

 

Kommentarer