IBM med verdens minste datamaskin - Elektronikknett
IBM-mikrodatamaskin
IBM utvikler en datamaskin på størrelse med et saltkorn, og som skal produseres for mindre enn 10 cent, det vil si ca 75 øre.

IBM med verdens minste datamaskin

IBM hevder de har klart å å utvikle verdens minste datamaskin. Og når de sier liten så mener de liten. Den skal bli mindre enn et saltkorn.

Det var under IBMs Think 2018 at nyheten ble lansert. Dette er en såkalt «kantkomponent», i for eksempel et IoT-nettverk, som er en systembrikke med prosessor, SRAM, lagring, kommunikasjonsmodul og solcelle for strømforsyning.

Selve prosessoren består av flere hundre tusen porter og har en kapasitet/ytelse som kan sammenlignes med en x86-prosessor fra 1990.

Prisen blir også liten. De mener de skal klare å produsere den for under 10 cent. Typiske oppgaver er å overvåke, analysere, kommunisere og reagere på data.

Bruksområder de ser for seg er som innebygget i vanlige objekter som «kryptografiske ankere». Med det mener de rett og slett at de for eksempel kan følge gods under transport for å spore og verifisere at varen som sendes er den originale og ekte.

Datamaskinen er fortsatt på utviklingsstadiet og et forskningsprosjekt som en av IBMs forskningsavdelings «5 in 5» teknologispådommer. Slik de ser de skal den gi nye løsninger for å håndtere matsikkerhet, autentisering av komponenter, genmodifiserte produkter, identifisering av falske produkter og opprinnelseskontroll av luksusvarer.

Under en video som beskriver fremtiden for små datamaskiner.

Kommentarer