– Adaptiv databehandling er fremtiden - Elektronikknett
Xilinx Everest

– Adaptiv databehandling er fremtiden

”Prosjekt Everest” har tatt 4 år, kostet 1 milliard dollar og engasjert 1.500 ingeniører. Nå er Xilinx klar med en helt ny kategori FPGA-komponenter.

Xilinx, Inc. lanserer i dag en banebrytende ny teknologi, som går langt utover de tradisjonelle oppfatningene av en FPGA. Den nye produktkategorien adaptive compute acceleration platform (ACAP) som har gått under kodenavnet Prosjekt Everest er en viktig del i den nye sjefen, Victor Peng, sin visjon for Xilinx.

En ACAP er en høyt integrert flerkjernebasert heterogen prosesseringsplattform, som kan endres på maskinvarenivå for å kunne tilpasse seg ulike behov fra et stort spekter av applikasjoner og arbeidsoppgaver.

Komponentens mulighet for å tilpasse seg, noe som kan gjøres dynamisk under kjøring, skal gi en ytelse per watt som utkonkurrerer tradisjonelle CPUer eller GPUer. 

Victor Peng Xilinx DSCF0604 Victor Peng, Xilinx. (c) Elektronikk

En ACAP skal være egnet til å akselerere databehandlingen i en lang rekke anvendelser innen nye markeder som big data og kunstig intelligens (AI). Det kan for eksempel være videotranskoding, databaser, datakomprimering, søk, AI inferens, genforskning, maskinsyn, datalagring og nettverksakselerasjon. Ifølge Xilinx er det tilrettelagt for at både programvare- og maskinvareutviklere kan designe ACAP-baserte produkter for sluttpunkt-, kant- og skyapplikajsoner. Den første ACAP produktfamilien, med kodenavnet “Everest,” vil bli utviklet i TSMC 7nm prosessteknologi, og vil bli tapet ut senere i år.  

– Dette er et betydelig teknologisk vendepunkt for industrien, og vår viktigste nye utviklingsresultat siden FPGAen ble oppfunnet, sier Victor Peng, president og CEO i Xilinx. – Denne revolusjonerende nye arkitekturen er del av en bredere strategi, som beveger selskapet ut over FPGA og det å utelukkende rette seg mot maskinvareutviklere.  Integrasjon av ACAP-produkter i datasentre, så vel som i våre øvrige brede markeder, vil sette fart på bruken av adaptiv databehandling, og gjøre den intelligente, sammenkoblede og tilpasningsdyktige verdenen til en realitet langt raskere, hevder han.

1-2018 Everest tilted Mange funksjonsblokker samlet i én brikke, knyttet sammen med et network-on-a-chip.

Basis i ACAP er en ny generasjon FPGA-matrise med distribuert mine og maskinvareprogrammaerbare DSP-blokker, en flerkjerne SoC, og en eller flere programmerbare, men også maskinvareadaptive, prosesseringsmaskiner – alt koblet sammen via et “nettverk-på-en-brikke” (NoC). En ACAP har også høyt integrert og programmerbar I/O funksjonalitet, fra integrerte maskinvareprogrammerbare minnekontrollere, avansert SerDes teknologi og ledende RF-ADC/DACs, til integrert High Bandwidth Memory (HBM), avhengig av komponentvarianten.

Programvareutviklere vil kunne adressere ACAP-baserte systemer gjennom bruk av verktøy som C/C++, OpenCL og Python. En ACAP kan også programmeres på RTL-nivå med bruk av FPGA-verktøy.

– Dette er fremtidens databehandling, kommenterer Patrick Moorhead, grunnlegger av Moor Insights & Strategy.  – Vi snakker om muligheten til å gjøre gensekvensiering i løpet av noen minutter, mot tidligere noen dager. Vi snakker om datasentre som vil kunne programmere deres servere til å endre arbeidsoppgaver avhengig av behovet for prosessering; Som for eksempel å gjøre videotranskoding om dagen, og så gjøre bildegjenkjenning om natten. Dette er viktig!

Everest er forventet å oppnå 20 ganger ytelsesforbedring på dype nevrale nettverk, sammenlignet med den nyeste 16 nm Virtex VU9P FPGAen.

Kommentarer