613,2 millioner NB-IoT-enheter i 2023 - Elektronikknett
Berg_Insight_NBIoT
Illustrasjon: Berg Insight

613,2 millioner NB-IoT-enheter i 2023

Ifølge en ny markedsrapport fra markedsanalysefirmaet Berg Insight vil globale forsendelser av NB-IoT-enheter vokse med en sammensatt årlig vekstrate på 41,8 prosent fra 106,9 millioner enheter i 2018 til 613,2 millioner enheter i 2023.

Den sterke veksten er drevet av den raskt voksende etterspørselen i Kina, der NB-IoT skal erstatte 2G i massemarkedsapplikasjoner.

– Kina driver et stort paradigmeskifte i den globale cellulære IoT-industrien, sier Tobias Ryberg, senioranalytiker og forfatter av rapporten. – Landet har startet en av verdens største digitale infrastrukturprosjekter som vil resultere i milliarder av nye tilkoblede enheter i de kommende fem årene. NB-IoT er utpekt som landets foretrukne LPWA (Low-Power Wide-Area)-teknologi og spiller en nøkkelrolle i nasjonalpolitikken.

Overgangen fra 2G til 4G er en global trend, akselerert av NB-IoT. I Europa gjør de ledende mobiloperatørene fremskritt mot allestedsnærværende dekning for NB-IoT. Vodafone har vært blant lederne i utviklingen av standarden og vil rulle ut kommersielle tjenester over alle sine nettverk frem til 2020. Ved utgangen av 2017 hadde operatøren NB-IoT-tjenester i Italia, Spania, Irland og Nederland. I løpet av 2018 vil tilgjengeligheten bli utvidet til Tyskland, Storbritannia og Tsjekkia. Deutsche Telekom lanserte tjenesten i Tyskland og Nederland i andre kvartal 2017 og planlegger å utvide dekningen til ytterligere seks europeiske land.

Andre europeiske operatører med NB-IoT-tjenester i begynnelsen av 2018 inkluderte Orange, TIM og Telia. Telefónica vil starte distribusjon i Europa senere i år. Vedtaket i Nord-Amerika begynner også å ta av. T-Mobile USA slo på NB-IoT-tjenester i Las Vegas i februar i år, og Verizon har bekreftet planer om å bygge et landsdekkende nettverk som dekker 2,56 millioner kvadratkilometer ved årsskiftet. Australia, Singapore, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tyrkia og UAE er andre eksempler på land der utbygginger allerede er i gang.

LTE-M er en annen teknologi som vil spille en nøkkelrolle i dette markedet. Berg Insight forutser at adopsjonen vil akselerere i 2018/2019 og skalere til massive volumer utover 2020. Berg Insights prognoser viser at årlige overføringer av LTE-M-enheter vil nå 185,3 millioner i 2023.

Rapporten sier også at ved utgangen av 2018 vil ca. en milliard enheter være oppkoblet i WAN-nettverk basert på cellulær- (som NB-IoT) eller LPWA-teknologier (som LoRa og Sigfox).

En introduksjon til rapporten kan lastes ned her (PDF)

Kommentarer