Robotinvestorer etablerer et nytt globalt kraftsenter i Skandinavia - Elektronikknett
OnRobot_DK
Ett av selskapene som nå er innlemmet i OnRobot, Perception Robotics, utvikler berørings- og visjonsbaserte gripe- og sensorløsninger til industriroboter og cobots.

Robotinvestorer etablerer et nytt globalt kraftsenter i Skandinavia

I Danmark samler investoren Enrico Krog Iversen og Vækstfonden nå tre robotvirksomheter til et nytt selskap. Navnet blir OnRobot med hovedkontor i Odense som fra før har en rekke robotvirksomheter. Med en kapitalinnsprøytning på over 100 millioner danske kroner, forventes OnRobot å bli ledende innen utvikling av robotapplikasjoner.

Danmark har i hjertet av Odense opprettet et globalt nav for robotikk, som for tiden sysselsetter over 3000 ansatte. Og nå styrkes klyngen.

OnRobot er i første omgang satt sammen av tre selskaper: Ungarsk OptoForce, amerikanske Perception Robotics og danske On Robot. Selskapet skal utvikle og produsere «end-of-arm»-verktøy, som gripeverktøy og sensorer, med fokus på samarbeidene anvendelser.

Bak det nye initiativet er Enrico Krog Iversen og Vækstfonden, som sammen var med på å etablere Universal Robots, og som i 2015 ble kjøpt av amerikanske Teradyne for mer enn 2 milliarder kroner.

OnRobot_Enrico_Krog_Iversen – Gjennom flere oppkjøp og internasjonale samarbeidspartnere forventer vi å utvikle og selge robotgripere, sensorer og annet utstyr for mer enn 1 milliard kroner på relativ kort sikt, sier investor og CEO i OnRobot, Enrico Krog Iversen.

– I første omgang samler vi tre av verdens ledende selskaper innen robotgripere og sensorer. Målet er å skape en verdensledende gruppe innen utvikling og produksjon av avansert robotutstyr. Gjennom flere oppkjøp og internasjonale samarbeidspartnere forventer vi å utvikle og selge robotgripere, sensorer og annet utstyr for mer enn 1 milliard kroner på relativ kort sikt. Det vil bringe selskapet og dermed Danmark til et ubestridet globalt førsteplass i et raskt voksende marked, sier Enrico Krog Iversen, og fortsetter:

– Du kan si at Vækstfonden og jeg nå reinvesterer noen av pengene vi tjente på vår exit i 2015. Nye OnRobot er en eksponent for en megatrend i automatiseringsområdet de siste årene. Samarbeidsteknologi har blitt tilgjengelig for små og mellomstore bedrifter, og representerer dermed et betydelig større volum enn den klassiske industrielle applikasjonen for roboter. Brukervennlige «cobots» er nå et vanlig verktøy på mange arbeidsplasser, og markedet er sultent på intuitive cobot-tilbehør som gripere, sensorer og lignende i tillegg til de kjente industrirobotene.

Markedet for samarbeidende cobots forventes å øke med mer enn 50 prosent årlig. Markedspotensialet på dette området er dermed stort, og Vækstfonden ser på robotteknologi som et viktig område for Danmark.

OnRobot blir fra starten av globalt med de kombinerte selskapenes salgskontorer fordelt over hele verden. Hovedkontoret vil ligge i Odense. Selskapene har for tiden ca. 80 ansatte, og det forventes at det vil bli ansatt vesentlig flere i den kommende perioden.

Kommentarer