ARM med ny, kraftig mobil-familie - Elektronikknett
ARM_76-familie

ARM med ny, kraftig mobil-familie

ARM har lansert tre IP-kjerner for mobilt utstyr; En prosessor (CPU) som øker ytelsen med 35 prosent, en videoprosessor (VPU) i UHD 8K-oppløsning og en grafikkprosessor (GPU) trimmet for kunstig intelligens. Alle tre vil være i mobilprosessorer allerede neste år.

ARMs kraftigste CPU i egen arkitektur er fra nå av Cortex-A76. Den lanseres sammen med Mali-G76 grafikkjerne og Mali-V76 videokjerne.

De kommer til å være i prosessorer i mobiltelefoner i butikkhyllene neste år. Og kanskje i bærbare datamaskiner. Ifølge Arm vil A76 ha samme ytelse som Intel Skylake, mens A76 bare tar opp halvparten av overflaten.

Du kan sette A76 inn i flere kjerner ved hjelp av arkitekturen som Arm lanserte i fjor under navnet Dynamiq.

A76 er en «big»-kjerne i flere kjerner, og arbeider gjerne sammen med en A55 som «little». Den kraftigste big-little du kan bygge er en åtte-kjerner med fire A76 og fire A55. Andre planlegger i følge ARM å sette sammen en A76 med syv A55, eller to A76 med seks A55.

Cortex A76 vil ha 35 prosent høyere ytelse enn sin forgjenger Cortex-A75, eller 40 prosent lavere strømforbruk.

Sammenligningen gjelder for en A76 i 7 nm og 3,0 GHz og en A75 i 10 nm og 2,8 GHz. Men selv i samme prosess og klokkefrekvens vil A76 ha 25 prosent bedre ytelse på Specint (heltallsytelse), 35 prosent bedre på SpecFP (flyttall) og 90 prosent høyere på LMBench (minnebåndbredde).

ARM har skrudd på mikroarkitekturen for å trimme ytelsen. Et eksempel er at «rørledningen» har doblet båndbredden for SIMD-operasjoner på flyttall. Dette betyr mye når det gjelder økningen i AI-ytelsen.

Du vil kunne produsere den i 7 nm og 12 nm, og litt senere til og med i 5 nm.

Mali-G76 grafikkjerne er tredje generasjonen av en arkitektur som heter Bifrost. Den kan bygges 50 prosent raskere enn forløperen G72. Dette skyldes forbedringer i arkitektur og det faktum at den er produsert i en mindre node, 7 nm til 10 nm.

Videokjernen Mali-V76 støtter 8K-video, noe som tilsvarer en videovegg med 16 stk 1080p-skjermer.

V76 støtter videoformatene HEVC, VP9 og H264p, alle i både 8 og 10 bit. Det kan dekode 8K ved 60 fps og kode ved 30 fps.

Den nærmeste sammenlignbare forløperen er Mali-V61. De kan gjøre om de samme tingene, men V76 er mer variert på forskjellige måter. For eksempel kan begge dekode 4K ved 120 fps, men V76 kan gjøre det på 40 prosent mindre plass.

Den høye oppløsningen er strengt tatt ikke nødvendig på en mobilskjerm, men virtuell virkelighet er noe annet. For par VR-briller som dekker hele synsfeltet er det nettopp dette du trenger for å slippe å se pikslene. Derfor er det rimelig å anta at disse tre kjernene vil bli brukt i virtuell virkeliget, der man blander video med datagenererte bilder.

Kunstig intelligens vet vi allerede er blitt stort. Her har ARM spesialdesignede AI-kjerner som ble presentert i februar, nevronkjernene ML og OD. Men uten dem får du likevel fire ganger mer ytelse for AI fra A76 enn fra forgjengeren A75. G76 er også rask på AI. Den er 2,7 ganger raskere enn G72, og kan beregne skaléprodukter på åtte-biters heltall, som også er en AI-justering.

Kilde: ARM/etn.se

Kommentarer