Internettpioneren er borte - Elektronikknett
Pål Spilling - Norsk Datahistorisk Forening
Pål Spilling, her fra et foredrag på Teknisk museum for noen år siden. (Faksimile fra Norsk Datahistorisk forenings video)

Internettpioneren er borte

Professor Pål Spilling var i 1974 eneste nordmann som var online med det amerikanske internettet, via FFI sin tidlige tilknytning. Hans navn står på messingplaketten over internetts fedre på Stanford University i California.

Internettpionéren Pål Spilling gikk bort natt til 16. januar. Han ble 83 år gammel.

Mange regner ham som ”Internettets far” i Norge. Selv var han mer beskjeden om sin rolle.

Pål_Spilling Pål Spilling.

I et intervju med Romerikes Blad i forbindelse med hans 70-årsdag, fortalte Spilling om en trang fødsel for den nye teknologien i Norge: «Det var vanskelig å få informatikk-miljøene i Norge til å bli med på utviklingsarbeidet. USA-motviljen i kjølvannet av Vietnamkrigen rådde grunnen, og internett fortonte seg for mange som en type amerikanske militærgreier», fortalte Spilling RB-leserne.

I en pressemelding familien har sendt ut, forteller de at Spilling selv var første nordmann med internett hjem i stua i 1982. To år seinere ble universitetene i Norge bundet sammen og til nettet.

Spilling arbeidet som fysiker og matematiker. Han var cand.real. fra Universitetet i Oslo (1963) og hadde doktorgrad i kjernefysikk fra Universitetet i Utrecht i Nederland (1968).

Spilling var professor ved Universitetet i Oslo og på Universitetssenteret på Kjeller (UNIK.)

Etter avsluttet doktorgrad arbeidet han med kjernefysikk ved Eindhoven Tekniske Universitet i Nederland inntil han i januar 1972 begynte som forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på Kjeller.

I 1974 ble han med i FFIs forskergruppe ledet av Yngvar Lundh som arbeidet med pakkesvitsjet dataoverføring i samarbeid med ARPANET-prosjektet i USA. ARPANET var forløperen til Internett, og den første ARPANET-noden utenfor USA ble satt i drift på Kjeller i juni 1973 for FFIs forskningsprogram. I slutten av juli 1973 ble en ARPANET-node også satt i drift ved University College London (UCL). Spilling hadde et forskeropphold ved UCL i 1974 der han blant andre sammen med Vinton G. Cerf deltok i den første testingen av TCP-protokollen som dengang var foreslått for overføring av data mellom noder. I løpet av de neste årene deltok Spilling i utviklingen av flere fundamentale teknologier som i dag danner grunnlaget for Internett.

I 1982 flyttet Spilling over til Televerkets forskningsinstitutt (TF) på Kjeller der han arbeidet med kommunikasjonssikkerhet og Internetteknologi. Med på flyttelasset fra FFI ble ARPANET-noden, som etter kort tid ble gjort tilgjengelig for norske akademiske miljøer. Spilling startet dermed innføringen av Internettet i Norge, og ble en sterk pådriver for konvertering av det norske Universitets-nettverket UNINETT til TCP/IP-protokoller.[2]

I 1993 ble Spilling utnevnt som professor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo og ved UNIK på Kjeller.

I 2010 ble han hedret med Rosingprisen av Dataforeningen.

– Han hadde flere gode stunder med familie de siste dagene, og sovnet rolig inn natt til tirsdag 16. januar, skriver familien i sin pressemelding.

Kilder: Romerikes Blad, Wikipedia, Norsk Datahistorisk Forening

Kommentarer