Illustrasjon fra Gonano's hjemmeside.

Går for ansvarlig innovasjon i nanoteknologi

Et EU-prosjekt går inn for styring og regulering av nanoteknologi gjennom samfunnsinvolvering i områdene energi, helse og mat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Nanoteknologiene – hvor materialer og stoffer bygges, endres og manipuleres på atom- eller molekylnivå – har i de senere årene gitt forventninger om nye muligheter for forskning på en rekke områder som energi, helsesektoren, elektronikk og mat. På samme tid har det blitt stilt spørsmåltegn ved om noen anvendelser av nanomaterialer kan gi uforutsette konsekvenser.

GoNano er et nytt EU-finansiert prosjekt hvor vi ønsker å vise hvordan kommende nanoteknologiprodukter kan utvikles slik at de samsvarer bedre med samfunnets behov og bekymringer. Det skal vi forsøke å få til ved å inkludere forbrukere, industri, frivillige organisasjoner, politikere, byråkrater og forskere i tre konkrete samskapingsprosesser innenfor mat-, helse- og energiområdet.

Disse prosessene skal lede frem til ni nyskapende produktforslag for videre nanoteknologi og forlag til politikkutforming som kan understøtte ansvarlig nanoteknologi for fremtiden. Videre, ved å vise hvordan innovasjonsprosessene rent praktisk kan styres mot produkter som tar høyde for samfunnets bekymringer og som svarer på samfunnsutfordringene, ved å lage læringsmateriell om hvordan vi kan få til kreative samskapingsprosesser, vil GoNano-prosjektet være en inspirasjon og et referansepunkt for fremtidens ansvarlige innovasjon innen nanoteknologiene.

Prosjektleder er Lise Bitsch fra det danske Teknologirådet. OsloMet - Storbyuniversitetet, ved SIFO og AFI er norske partnere i prosjektet.

Prosjektets hjemmeside: gonano-project.eu

 

Powered by Labrador CMS