Regjeringen vil satse på datasenter i Norge gjennom billig kraft og forutsigbare rammebetingelser. Bildet er fra Green Mountains anlegg i Stavanger. Foto: Green Mountain.

Datasenter – den nye oljen?

Norge kan bli et av verdens mest attraktive land for datasentre og databasert næringsliv. Det kommer frem i regjeringens nye datasenterstrategi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen lanserte i dag strategien «Norge som datasenternasjon» hos Green Mountain på Rennesøy utenfor Stavanger.

– Norge skal være et attraktivt land å investere i for databasert næringsliv og datasentre. Dersom vi skal sikre et bærekraftig velferdssamfunn trenger vi nye næringer som skaper arbeidsplasser og økt verdiskaping. Datasentre er en spennende næring som kan bidra til dette, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Norge er et av Europas mest digitaliserte land, med digital infrastruktur i verdenstoppen og en befolkning som ligger veldig langt fremme når det gjelder å ta i bruk ny teknologi.

– God digital infrastruktur er særdeles viktig for både næringsliv og husholdninger. Regjeringen skal spille på lag med næringslivet for å stimulere utvikling, ha et enkelt regelverk og holde kostnader nede. Vi styrker Norge som attraktivt land for datasentre gjennom kraftig vekst i fiberinvesteringer nasjonalt, ny statlig støtte til utbygging av fiberkabler mot utlandet og forenklede graveregler nasjonalt. Det vil også komme øvrig næringsliv og befolkning til gode, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP) i en pressemelding i dag.

Det finnes ingen god statistikk eller samlet oversikt over aktørene i datasenternæringen. Regjeringen vil derfor gjennomføre en kartlegging av denne næringen i Norge.

– Det må bli enklere å etablere industri og nye jobber i Norge. Vi ønsker kortere behandlingstid og økt forutsigbarhet ved behandling av planforslag og søknader til det offentlige, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Regjeringen vil fortsette å legge til rette for for gode og forutsigbare rammebetingelser for næringslivet med et mer vekstfremmende skattesystem, bedre infrastruktur og en kompetent arbeidsstyrke. Regjeringen har redusert elavgiften for datasentre og redusert beskatningen av utstyret. Det skal styrke konkurranseevnen for investeringer i Norge.

- Norge har et godt utgangspunkt for å utvikle databasert næringsvirksomhet. Våre fornybare ressurser og en velfungerende energisektor er et stort konkurransefortrinn. Norsk kraftforsyning er fornybar, fleksibel, sikker og har konkurransedyktige priser, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (FrP).

Dette er noen av de viktigste tiltakene i regjeringens nye datasenterstrategi:

  • Eiendomsskatt på produksjonsutstyr- og installasjoner i verk og bruk fjernes
  • Totalt 100 millioner kroner for å legge til rette for flere fiberkabler til utlandet
  • 40 millioner kroner i 2018 til en pilot for alternativt kjernenett
  • Nye graveregler for ledninger i offentlig veggrunn
  • 750 nye IT studieplasser i 2017 og 500 i 2018.
  • Økt bevilgning til Innovasjon Norges Invest in Norway-funksjon på 10 millioner kroner.

Da gjelder det bare at denne og kommende regjeringer klarer å holde det de lover. Ikke minst når det gjelder forutsigbare rammebetingelser. Flere datasentre på norsk jord vil kunne bidra til et økosystem som kan bidra til muligheter og vekst for norske bedrifter.

Powered by Labrador CMS