Sensornode fra Rohm utviklet i Norden

Japanske Rohm Semiconductor lanserer nå sensornoden RoKiX som vil være en viktig brikke i selskapets IoT-plattform. Sentralt i noden er Nordic Semiconductors lavenergi Bluetooth systembrikke. Programvaren er utviklet ved Rohms utviklingssenter i Oulu, Finland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Rohm, som i år er 60 år, etablerte et programvareutviklingssenter i Oulu i 2014. I dag er det 17 personer som arbeider ved senteret, og sjefen Koki Okada, tror det vil vokse ganske kraftig de neste årene.

Under en pressekonferanse i Helsinki tirsdag, forklarte Koki Okada at de hadde søkt og undersøkt flere steder over hele kloden for å finne et sted å ha et slikt utviklingssenter. Valget falt på Oulu, som han kalte Nordens Silicon Valley: – At selskaper som ARM og Nordic Semiconductor er der, passet oss veldig bra. Dessuten var det relativt enkelt å få tak i svært kompetente medarbeidere.

Jenna Virkkula, markedskommunikasjon og Koki Okada, leder for Rohms Finland Software Development Center i Oulu.

Ved senteret har de drivere og utviklingsverktøy for Android, Windows og Linux og arbeider sammen med ARM på innvevde løsninger. De utvikler også AI-verktøy for maskinlæring og Big Data.

– Programvarekompetansen skiller oss fra mange av våre konkurrenter, derfor tror jeg det vil bli en kraftig ekspansjon i Oulu, sa Okada blant annet. Selskapets produkter består av MEMS-kretser og sensorer, silisiumkarbid-kretser (SiC) som blant annet brukes i kraftmoduler (den nyeste er på 1700V), og passive komponenter som representerer rundt 40 prosent av omsetningen.

Men tilbake til senornoden: I tillegg til Bluetooth-kommunikasjon, består noden av flere sensorer fra Rohm og datterselskapet Kionix. Den er på størrelse med et armbåndsur og er tenkt som en utviklingsbase for IoT-løsninger.

Sensornoden kommer med monteringsutstyr, slik at det kan festes til et bord med skruer eller kobles til et armbånd som en «klokke».

Løsningen fra Nordic er for øvrig deres nyeste multiprotokoll SoC, nRF52840 Bluetooth 5/Bluetooth Low Energy (BLE). Denne har en rekkevidde på opptil 200 meter ved fri sikt.

Ellers er den utstyrt med en 64 MHz, 32-bit Arm Cortex M4F-prosessor med en 2,4 GHz multiprotokollradio med 1 MB flashminne og 256 kB RAM. Brikken støtter alle funksjonene i Bluetooth 5, inkludert fire ganger bedre rekkevidde eller to ganger bedre båndbredde (2 Mb/s) sammenlignet med Bluetooth 4.2.

Sensornoden integrerer flere sensorer fra Kionix og Rohm. Disse sensorene gjør det mulig å måle 3D-akselerasjon, 3D-magnetisme, 3D-rotasjon, atmosfærisk trykk og temperatur, som også er standardsensorene. I tillegg kan man legge til flere sensorer, for eksempel en optisk hjertefrekvensmåler, omgivelseslysføler, RGB-fargesensor, magnetisk hall-effektsensor, osv. Derfor mener selskapet at dette vil passe for prototyping og utvikling av forbruker-IoT, fra bærbart, helse og velvære, spill og leker og smarte enheter i hjemmet, til industrielle IoT-applikasjoner som sensornettverk i smarte byer, kapitalforvaltning og logistikkovervåkning, fabrikkautomatisering, med mer.

Andre ting som trekkes fram er fokus på effekt, både når det gjelder fleksibilitet og lavt strømforbruk. Det kan drives av et oppladbart Li-Polymer-batteri, utskiftbare myntcellebatterier, eller via Micro USB. Det automatiserte strømforbrukssystemet i Bluetooth 5 SoC, og de konfigurerbare strømstyringsmodusene til sensorene, gjør RoKiX Sensor Node til et system som kan kjøre lenge med lavt strømforbruk og et lite fotavtrykk, heter det. Aktiv brukstid er på ca. 8 timer og estimert standby-tid er på 200 timer.

RoKiX sensornode kommer i et en kapsling på 42 x 67 x 22mm) og har en programmerbar RGY LED, kan utvides med flere I/O-kontakter og har 64 MB flashminne.

Programvarepakker som støtter RoKiX Sensor Node inkluderer en Windows GUI med visualisering og datalogging, et Python-basert kommandolinjegrensesnitt (CLI) og en Android Data Logger App. Sensornoden kan brukes sammen med Arms Mbed-designverktøy, samt Nordic Semiconductor's nRF5 SDK, som muliggjør sikker «over-the-air device firmware updates» (OTA-DFU).

Powered by Labrador CMS