Flere vil stoppe Huawei - Elektronikknett
IT_sikkerhet

Flere vil stoppe Huawei

I dag kan Japan avgjøre om de stopper Huawei og ZTE. Som for USA, Australia og New Zealand handler det om selskapenes forbindelser med den kinesiske staten og risikoen for spionasje.

– Cybersikkerhet er blitt svært viktig for Japan. Vi vil ta noen kraftige grep og se på spørsmålet fra flere perspektiver, sa regjeringstalsmann Yoshihide Suga på en pressekonferanse fredag, sitert av en rekke internasjonale medier.

Avisen Yomiuri, som først rapporterte nyheten om Japans planlagte forbud på fredag, sa at regjeringen forventer å revidere sine interne regler for innkjøp så tidlig som mandag.

Regjeringen har ikke tenkt å navngi Huawei og ZTE i revisjonen, men vil sette i gang tiltak for å styrke sikkerheten som gjelder for selskapene, i følge kilder med direkte kunnskap om saken.

India bannlyste telekomutstyr fra Huawei allerede i 2013, mens ballen begynte å rulle for alvor da USA meldte om forbud i begynnelsen av august, etterfulgt av Australia og New Zealand. Andre som vurderer spørsmålet er Canada og Tyskland. I New Zealand erklærte ansvarlige myndigheter at de fant «en betydelig sikkerhetsrisiko».

Tonen er den samme i Japan, hvor myndigheter og forsvarsorganisasjoner ser ut til å forby å kjøpe utstyr fra Huawei og ZTE. I praksis vil dette bety at selskapet ikke kan levere noe 5G-utstyr.

I Norge er det ennå ikke tatt noen beslutning, men PST har tidligere advart myndighetene.

I Storbritannia har BT også besluttet å fjerne Huawei-utstyr fra sitt LTE-nettverk. Hva det skal erstattes med er uklart.

Det er først og fremst infrastruktur for mobilnett som rammes av disse forbudene.

Kommentarer