En ring av selvtillit - Elektronikknett
oura

En ring av selvtillit

Finske Oura lanserer sin andre generasjon av sin søvnovervåkningsring. Etter hva vi kan bedømme er den ganske genial. Dessuten får man ut søvndata uten å ha på seg en klokke på armen. Vi møtte selskapet i Helsinki nylig.

Ringen og anvendelsen er spennende i seg selv. Hovedfokus er søvn, og av sensorer den er utstyrt med finner vi infrarød optisk pulsmåling, 3D akselerometer, gyroskop og sensor som måler kroppstemperatur. Det betyr at i tillegg til søvn, kan den for eksempel si i fra dersom du har sittet stille for lenge.

Oura_Harri_Lahtela Vi traff medgünder Harri Lahtela på Slush-konferansen i Helsinki nylig. Her viser han de to versjonene som også viser hvordan de har klart å krympe designet.

Ekstremt design
Det er over 100 komponenter i den lille ringen som kommuniserer med en smarttelefon-app via Bluetooth – en PSoC 6 BLE fra Cypress. Vi bør vel også nevne at første versjon som var større, var utstyrt med en Nordic Semiconductor Bluetooth, men ble kastet ut fordi den trakk for mye strøm på den tiden. Dette var i 2016, ca. Ringen er laget i helstøpt titan og kan tåle dykk ned til 100 meter. Batterikapasiteten er oppgitt til å takle rundt to ukers bruk. Lading skjer trådløst, der de foreløpig bruker ladere som passer de enkelte ringene. På sikt blir det nok en plate som ringen bare kan legges oppå.

Ekstrem produksjon
Noe annet som er ekstremt og som de jobber mye med akkurat nå, forklarer medgründer Harri Lahtela, er produksjon og logistikk. – Vi har totalt 65 forskjellige produkter som skal produseres, det inkluderer forskjellige modeller; med og uten diamant, gull, sølv og sort. I tillegg kommer de i 8 forskjellige størrelser, sier Lahtela. Batteriet er spesiallaget og er kurvet. – En batteriversjon passer til to ringstørrelser, sier han og opplyser at de nå ser etter flere produsenter.

Mer kapital
Nylig hentet selskapet inn 20 millioner dollar, med blant andre Dell-grunnleggeren Michael Dell. Andre på laget er en tidligere utvikler for Apples helseprodukter (les: Apple Watch) og en som var med på å utvikle Skype. Og USA er desidert det største markedet akkurat nå. Samlet har de levert ca 30.000 ringer. Og det er flere kjendiser blant dem. Blant annet er engelske prins Harry observert (ekstern lenke) med ringen.

Egen butikk
De har valgt å selge den kun fra egen nettbutikk. – Det blir for dyrt å selge gjennom butikker og forhandlere, så det har vi ingen planer om, sier Lahtela. – Men det kan jo hende at vi oppretter noen «showrooms», for eksempel på flyplasser. – Noen tanker om Norge? spør vi. – Norge er definitivt et interessant marked. Så til neste år skal vi faktisk til fimfestivalen i Tromsø for å vise oss fram, sier han. Med det antyder han vel at de ønsker å nå spesielle markeder og presentere ringen som unik og med en viss prestisje. Selv om den tross alt ikke koster mer enn 314 dollar i basisversjon. For diamantversjonen må du opp i ca 1000 dollar.

Hoppet av
Gründerne kommer fra Polar, en ikke ukjent produsent av nettopp aktivitetsklokker. Historien sier at da de presenterte idéen om en ring til ledelsen, ble den blankt avvist. Da skjedde det som ofte har skjedd før: De sa opp og startet for seg selv. Selskapet startet for øvrig i 2014.

Vi tror vi får høre mer om Oura-ringen (ekstern lenke og mer info).

Og til slutt, en video der selskapet presenterer ringen:

Kommentarer