ABB selger kraftvirksomheten til Hitachi - Elektronikknett
ABB_power_Grids

ABB selger kraftvirksomheten til Hitachi

I går ble det kjent at ABB selger Power Grids-divisjonen til japanske Hitachi. Avtalen berører 2800 ansatte ved ABB i Ludvika og 900 i Västerås.

I en raskt forandrende verden av energiinfrastruktur, med et skiftende kundelandskap og behovet for finansiering og økt regjeringsinnflytelse, mener ABB at Hitachi er den beste eieren av Power Grids. Som en stabil og langsiktig engasjert eier, som ABB har utviklet sterke forretningsforbindelser med siden 2014, vil Hitachi ytterligere styrke virksomheten, gi den tilgang til nye og voksende markeder samt finansiering. Hitachi vil akselerere Power Grids til neste fase av utviklingen, basert på det solide fundamentet som ble oppnådd under ABBs tidligere eierandel, heter det i en pressemelding fra ABB.

– Med denne transaksjonen realiserer vi verdien vi har bygget gjennom transformasjonen av Power Grids de siste fire årene, sier Ulrich Spiesshofer, CEO i ABB, i pressemeldingen.

I utgangspunktet beholder ABB 19,9 prosent av Power Grids for å sikre avtalen, som forventes gjennomført i første halvdel av 2020. Selskapet har opsjon på å selge gjenværende prosentene tre år etter at handelen er avsluttet.

I selve transaksjonen er Power Grids verdsatt til 11 milliarder dollar. Ved salget mottar ABB omtrent 7,7 milliarder dollar – penger som skal overføres til aksjonærer gjennom tilbakekjøp eller lignende tiltak.

Salget betyr at ABB får en ny struktur, med de fire virksomhetene Electrification, Industrial Automation, Robotics & Discrete Automation og Motion.

– Salget av Power Grids til Hitachi er industrielt logisk, rettidig og gjør at ABB kan fokusere på automatisering og elektrifisering, skriver Johan Forssell, konsernsjef i Investor, i en pressemelding. Investor er en av ABBs eiere.

Handelen blir nær et nullregnskap. ABB regner med å redusere årlige driftskostnader med 500 millioner dollar, samtidig vil ikke-driftsmessige restruktureringskostnader ligge på ca samme beløp.

Hvor mange av de 2.200 ansatte i Norge som blir berørt er foreløpig ikke kjent.

Kommentarer