Nokia vil kreve 3 euro for hver 5G mobiltelefon - Elektronikknett
Nokia8Sirocco
Illustrasjonsfoto: nokia.com

Nokia vil kreve 3 euro for hver 5G mobiltelefon

Først neste år vil det være smarttelefoner med 5G i noe antall, men allerede nå begynner selskapene som sitter på patenter å presentere sine krav. For eksempel ønsker Nokia å ha opptil tre euro per mobilenhet.

Ericsson var enda tidligere med sine krav. Så tidlig som 3. mars i fjor publisert de et dokument som kunngjorde at det vil koste fem dollar per mobiltelefon for å bruke Ericssons patent for 5G New Radio. Dette er patenter som er nødvendige for å oppfylle versjon 15 i mobilstandarden. Prisen inkluderer også patenter for eldre standarder, det vil si 4G, 3G og 2G.

Ericsson åpnet også for å senke prisen for enklere mobiler ned til  2,5 dollar per enhet.

Qualcomm valgte en helt annen måte. Den 19. november i fjor offentliggjorde selskapet et dokument som sier at lisensavgiften er 2,275 prosent av salgsprisen for en ren 5G mobil og 3,25 prosent for mobiltelefoner som også kan håndtere 4G og 3G.

Qualcomm har, akkurat som Ericsson og Nokia, patenter som ikke er nødvendig for å bygge en mobiltelefon, men fortsatt kan være god å ha. Med disse øker kostnaden til 4 og 5 prosent av salgsprisen.

Nokia er betydelig nærmere Ericsson i prisen. Det finske selskapet ønsker opptil tre euro per 5G mobil, som også inkluderer patenter for eldre standarder.

Ingen av selskapene har ennå sagt noe om hvilke lisensavgifter som gjelder for eksempel at IoT-noder skal kobles via 5G.

Kilde: etn.se

Kommentarer