Lynvernanlegg kan sikre millioner

Forsikringsselskapene rapporterer at skader forårsaket av lyn står for stadig større verdier. Norsk Elektroteknisk Komité (NEK) tilbyr nå oppdatert standard med mottiltak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Skader forårsaket av lyn koster forsikringsselskapene flere hundre millioner kroner på årsbasis. Finans Norge kan melde om at utbetalingene stadig øker som en følge av teknologisk utstyr som er ømfintlig for store spenningsendringer. Selv om forsikringene vanligvis dekker de fysiske tapene etter lyn kan tapet av immaterielle verdier være stort. Tapt informasjon og ansatte som ikke får gjort arbeidsoppgavene sine kan stå for verdier som langt overgår de materielle.

Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) har siden etableringen i 1912 forsynt det norske markedet med nasjonale, europeiske og internasjonale elektrotekniske standarder i tråd med teknologisk og markedsmessig utvikling.

NEK er en selvstendig og nøytral organisasjon, og er det norske medlemsorgan i International Electrotechnical Commission (IEC) og European Committee for Electrotechnical Standardization (CENELEC).

NEK har 12 ansatte og nærmere 600 komitemedlemmer fra norsk næringsliv, akademia og forvaltning.

 

Leif T. Aanensen, NEK.

– Det kan synes som mange ikke er bevisst farene ved lyn sier Leif T. Aanensen, administrerende direktør i Norsk Elektroteknisk Komite. Mange vurderinger av behovet for beskyttelse mot lyn blir foretatt på et mangelfullt metodisk grunnlag. Resultatet er bygninger uten lynvernanlegg eller vern som ikke gir tilstrekkelig beskyttelse.

Det finnes i dag metoder som tar for seg risikovurdering, planlegging og installasjon av lynvernanlegg. Metodene er utviklet i et internasjonalt ekspertmiljø og er basert på beste praksis fra et globalt perspektiv. Disse metodene er nå samlet i den norske normen NEK 320 og vil være et viktig tilskudd i verktøykassen til de som prosjekterer og gjennomfører installasjon av lynvernanlegg.

– Et lynvernanlegg består av enkle systemkomponenter fortsetter Aanensen. 

– Det er måten komponentene settes sammen som avgjør hvor effektivt anlegget blir. – Ved å bruke metodene som er beskrevet i NEK 320 vil man kunne gjennomføre en risikovurdering og foreta dimensjonering basert på en god analyse, avslutter Aanensen.

Powered by Labrador CMS