Komponentmangelen er kritisk og det blir ikke bedre - Elektronikknett
AVX-TAC
Illustrasjonsfoto: AVX

Komponentmangelen er kritisk og det blir ikke bedre

I uker og måneder har det vært kjøperens mareritt: Alle slags komponenter er under allokering og prisene stiger; alt fra kondensatorer til harddisker. Og det er ingen ende i sikte, i følge Fusion Worldwide.

Den nylig utgitte Fusion Worldwide's Greensheet sporer noen av trendene, og det er lite gode nyheter å finne, skriver ebnonline.com.

MLCC
Flerlags keramiske kondensatorer (MLCC) er mangelvare. Det gjør at prisene presser. Greensheet forklarer det slik:

Kostnaden for MLCC’er fortsetter å stige, og det er en voksende konsensus om at høye priser vil vare lenge etter at mangelen er slutt. Produsentene har lenge følt at prisene har vært for lave og undervurderte i forhold til produksjonskostnadene. De stigende lønnskostnadene i Kina og de strengere miljøkontrollrestriksjonene vil føre til at prisene stiger ytterligere, samtidig som det hindrer dem fra å redusere til kostnadsnivå fra før 2016, selv etter at mangelen er slutt.

Dette gjelder selv som komponentprodusentene prøver bygge opp mer kapasitet med nye fabrikker. For MLCCs begrensninger på materialer og produksjonsutstyr, samt krevende teknologiske hindringer, gjør det imidlertid lite sannsynlig at disse komponentene vil være en del av skiftet. Imidlertid flytter flere leverandører sin kapasitet vekk fra eldre produktstørrelser for å øke volumet på teknologi i mindre størrelser. Disse endringene tar tid, slik at kapasiteten vil trolig ikke komme tilbake i nær fremtid.

Andre komponenter
Akkurat nå øker ledetidene på dioder. «For eksempel er nåværende ledetider rundt 30 uker for TVS-dioder, 24-36 uker for Schottky-dioder og 30 til 40 uker for Zener-dioder,» skriver Greensheet. «Til sammenligning, var det i fjor rundt denne tiden ledetider for TVS-dioder på 20 uker, og små signaldioder og likerettere var rundt 18 til 25 uker.»

MOSFET-priser for metalloksid-felteffekt-transistorer vil trolig også bli tvunget til å øke på grunn av av økt etterspørsel, med en forventet økning på 10% til 25% over hele markedet. Disse endringene kan spores til økt etterspørsel fra bilmarkedet, samt et begrenset tilførsel av silisiumskiver og andre råvarer som trengs for å produsere kraft-MOSFET. «De fleste observatører vurderer at komponentene ikke kommer tilbake i vanlig leveranse før 2020,» i følge Greensheet.

CPU og minne
Mangel på prosessorer (CPU) henger sammen med økende etterspørsel kombinert med forsyningsbegrensninger. «Nesten alle segmenter, inkludert Xeon, desktop, mobil og brikkesett, står overfor en varierende grad av turbulens,» skriver Greensheet. «Det største antallet PC-leveranser på mange år har krympet tilgangen på tilgjengelighet på tvers av alle kundesegmenter.»

DRAM gir et glimt av håp, da nåværende etterspørsel er i takt med leveranser. Samtidig vil også prisene sannsynligvis øke igjen i år, men ikke vesentlig. I juli økte markedsprisene høyere enn i forrige måned på rundt tre til fem prosent, sier rapporten.

Kommentarer