Forskningsrådets innovasjonspris til Zivid - Elektronikknett
Zivid-Schumann-Olsen
CEO Henrik Schumann-Olsen i Zividlabs AS kan glede seg over Forskningsrådets innovasjonspris og 500.000 kroner.

Forskningsrådets innovasjonspris til Zivid

Teknologibedriften Zivid fikk i dag Forskningsrådets innovasjonspris for 2018. Zivid har satset på forskning i flere år, og har nå posisjonert bedriften til å ta en viktig rolle i utviklingen av industri 4.0 i Norge og internasjonalt.

Zivid-Innovation-Award-2018 Zivid får Forskningsrådets innovasjonspris i dag. Prisen deles ut på Arendalsuka.

– Norge har en unik posisjon og mulighet for å ta en viktig rolle innen grønn og bærekraftig industri. Med langsiktig satsing på forskning og innovasjon har Zivid utviklet et 3D-kamera som gir helt nye muligheter i industrien. Vi trenger flere slike bedrifter i Norge. Forskningsrådets innovasjonspris er vel fortjent, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen som delte ut prisen på et arrangement under Arendalsuka i dag.

– Zivid har utviklet et imponerende produkt, med sitt 3D-kamera som gir roboter øyne. De er et godt eksempel på at langsiktig satsing på forskning og innovasjon gir verdiskaping og nye bedriftsetableringer, sier John-Arne Røttingen.

Zivid AS ble etablert av gründerne Henrik Schumann-Olsen og Øystein Skotheim i 2015. Begge var ansatt i SINTEF og de så at industrien hadde et behov for å gi roboter "øyne". Gjennom flere år jobbet de sammen om å utvikle et 3D-kamera og programvare som kunne løse utfordringen, slik at roboter skal kunne "se" med ekstrem nøyaktighet og gjennomføre avanserte operasjoner. Forskningen har vært finansiert av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og SINTEF.

Etter å ha vist frem en prototype på den største messen for robotsyn i Tyskland i slutten av 2014 opplevde Schumann-Olsen og Skotheim stor interesse fra markedet. De etablerte et selskap, først i Startuplabs lokaler i Forskningsparken i Oslo, og nylig flyttet de ut derfra og bygger nå ny, høyteknologisk industri i gamle, tradisjonelle industrilokaler i Nydalen. De har nå 26 ansatte og regner med å bli 30 innen utgangen av året.

Zivid-priser Gründerselskapet har mottatt flere internasjonale priser i løpet av kort tid. Blant annet "Top Innovation" fra inVISION Magazine, "Gold Honoree 3D Camera" fra Vision Systems Design og Reddot Award for produktdesign.

– Vi har allerede kunder fra hele verden, og har nylig etablert et salgskontor i USA. Det føles bra at de årene vi har brukt på forskning og utvikling viser seg å gi avkastning og at vi nå er et selskap i sterk vekst. Vi opplever stor interesse fra folk som vil jobbe hos oss, og fra potensielle kunder nasjonalt og internasjonalt. Det er en ære å få Forskningsrådets innovasjonspris, og støtten vi har fått fra Forskningsrådet underveis har vært viktig for at vi har kommet dit vi er i dag, sier Henrik Schumann-Olsen.

Gründerne har fått støtte fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge til flere prosjekter helt siden de var ansatt i SINTEF og har også aktiv støtte til prosjekter hvor de forsker på nye bruksområder for kameraet.

Forskningsrådets innovasjonspris er på 500 000 kroner, og gis årlig til en virksomhet som har utmerket seg med eksepsjonelt god utnyttelse av forskningsresultater og på den måten skapt forskningsbasert innovasjon.

Les også omtale av Zivid i Elektronikk nr 5/2018 (digital versjon).

Kommentarer