Teradyne kjøper danske MiR for 1,7 milliarder kroner - Elektronikknett
MIR_teradyne
Danske MiR, som leverer roboter for interntransport, er kjøpt av av amerikanske Teradyne som helt tydelig bygger seg opp i industrirobotmarkedet.

Teradyne kjøper danske MiR for 1,7 milliarder kroner

Amerikanske Teradyne, kjent som leverandør av automatiske testsystemer og nå også roboter, har kjøpt danske Mobile Industrial Robots (MiR) for 1,7 milliarder danske kroner. Fra før eier Teradyne en annen dansk robotprodusent: Universal Robots.

MiR er et relativt ungt selskap. Det er bare tre år siden selskapet leverte sin første mobile robot. Dette er roboter som automatiserer intern transport. I fjor leverte de for 77,5 millioner danske kroner.

– Det er en stor dag for oss: MiR og Teradyne (eksterne lenker) er en perfekt match. Oppkjøpet vil være til nytte både for våre sluttkunder, våre distributører og våre ansatte. Teradyne representerer teknologi i verdensklasse, har en global støtteorganisasjon og en veldokumentert evne til å skape vekst. Sammen kan vi skire og videreutvikle MiR, slik at vi kan opprettholde vår posisjon i markedet. Generelt investeres det mye i vårt segment, sier konsernsjef for Mobile Industrial Robots, Thomas Visti.

Global støtte for utvidelse
– MiR er klart ledende innen sitt felt, både teknologisk og i form av salg i markedet for selvgående mobile roboter, og vi er derfor glade for å gjøre selskapet til en del av Teradyne, sier Mark Jagiela, administrerende direktør i Teradyne.

Teradyne, med hovedkontor i Boston, USA, har en omsetning på 2,1 milliarder dollar, og sysselsetter rundt 4.500 globalt.

Stort potensiale
Teradyne kjøper tilgang til et ganske uforstyrret marked i eksplosiv vekst, heter det. Mye av intern transport og logistikk er ennå ikke blitt automatisert.

– Det er et enormt press på å optimalisere produksjonen, og intern transport er den siste delen som mangler. Der har vi truffet riktig tid med våre samarbeidende mobile roboter, sier Thomas Visti.
Vekstraten til MiR vitner om et sulten marked: Fra 2015-2016 doblet MiR sitt robotsalg. Fra 2016 til 2017 ble inntektene tredoblet til 77,5 millioner danske kroner, og i budsjettet for 2018 regner de med minimum en fordobling av omsetningen sammenlignet med fjoråret. MiR forventer å øke sin totale stab fra de nåværende 65 ansatte til ca 120 i 2018.

Bidro til oppstart
En stor del av finansieringen av MiRs oppstart og vekst er faktisk fra Teradyne. Flere av de tidligere eierne av MiR var også medeiere i Universal Robots fram til selskapet ble kjøpt i 2015 av Teradyne for 1,9 milliarder dollar.

Da Teradyne kjøpte Universal Robots i mai 2015, var det 150 ansatte. I dag har Universal Robots mer enn 400 ansatte, hvorav mer enn 2/3 er på hovedkontoret i Odense.

Kommentarer